Sporocila za javnost in demantiji

MEDGENERACIJSKA SOLIDARNOST IN DIALOG

Ljubljana, 29. junij 2001


V letih velikih sprememb in globokih družbenih reform ste upokojenci pokazali, da ste za slovensko državo in slovensko skupnost pripravljeni tudi kaj storiti, je dejal predsednik Kučan na srečanju slovenskih upokojencev, ki je bilo letos v Velenju.

V pripravah na pokojninsko reformo ste pokazali razum in zavest, da imamo vsi skupaj lahko le toliko, kolikor imamo in zato nihče ne more zadovoljiti vseh svojih interesov in potreb, ker bi to nujno šlo na račun interesov in potreb drugih, je dodal in poudaril, da svojo skrb za mlajše generacije in njihov razvoj upokojenci dokazujejo v medgeneracijskem dialogu in z medgeneracijsko solidarnostjo. "Ta dialog je vzpostavljen in znotraj njega je treba in je mogoče najti rešitve, " je dodal.

"Pošteno plačilo za delo in zagotavljanje pogojev za kakovostno življenje v starosti sta temeljni sestavini blaginje posameznika in države ter hkrati tudi odločujoči motiv za ustvarjalno aktivno življenje in delo. Statistični podatki kažejo, da se življenjske razmere upokojencev pri nas izboljšujejo, da revščina med upokojenci ne narašča, kar je znak dobro zastavljenega pokojninskega sistema. Zaradi daljše življenjske dobe pa je potrebno pokojninski sistem stalno dograjevati in ga prilagajati novim razmeram," je poudaril predsednik.

Odhajajoča generacije puščajo za seboj bogastvo, ki je osnova za varno in kvalitetno življenje prihajajočih rodov, za njihovo prihodnost in prihodnost naroda, zato se medgeneracijski solidarnosti tudi v prihodnje ne bomo izognili, je med drugim dejal predsednik.

Predsednik republike je srečanja izkoristil tudi za priložnost, da je slovenskim upokojencem čestital ob deseti obletnici samostojne Slovenije in izrazil prepričanje, da imajo upokojenci dovolj razlogov, da se te pomembne obletnice veselijo, saj so v svoji aktivni dobi ustvarjali temelje sedanje blaginje.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran