Sporocila za javnost in demantiji

MINISTER ZA OBRAMBO KRALJEVINE BELGIJE PRI REDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 26. februar 2001

Foto: BOBO

Predsednik republike Milana Kučan je v pogovoru z ministrom za obrambo Kraljevine Belgije Andréjem Flahautom predstavil naše poglede na proces graditve nove skupne evropske in varnostne politike. Gre za našo skupno varnost, zato želi Slovenija tvorno sodelovati in prispevati svoj delež. Balkanska kriza je evropski problem. Evropa ga ni bila sposobna reševati sama, zato se mora usposobiti, da si lahko aktivno v okviru evroatlantskega zavezništva zagotavlja svojo stabilnost in varnost, je med drugim poudaril predsednik Kučan. Sogovorniku je tudi predstavil naša prizadevanja za članstvo v NATU.

Minister Flauhaut je odgovoril, da je bila kriza na področju bivše Jugoslavije povod, da so članice EU spoznale potrebo po skupni obrambni in varnostni politiki. V priprave na evropski obrambni sistem nameravajo vključiti tudi druge evropske države, ki niso članice EU, saj gre za stabilnost in varnost kontinenta v celoti in za odgovornost vseh Evropejcev.

Sogovornika sta del pogovora posvetila tudi razmeram v jugovzhodni Evropi in pripravam Belgije na predsedovanje Evropski uniji.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran