Sporocila za javnost in demantiji

Z DIREKTORJEM STATISTIČNEGA URADA O POPISU PREBIVALSTVA

Ljubljana, 27. marec 2002


Foto: BOBO Pred začetkom popisa prebivalstev, gospodinjstev, stavb in stanovanj je predsednik republike danes sprejel na pogovor direktorja Statističnega urada RS Tomaža Banovca in Tomaža Smrekarja, vodjo Sektorja za demografsko in socialno statistiko, pogovora pa se je udeležil tudi Rudi Moge, predsednik Statističnega sveta RS.

Gre za prvi popis v samostojni Sloveniji. Zadnji je bil izpeljan leta 1991 še v okviru nekdanje skupne jugoslovanske države. Popis bo opravljen v skladu z metodološkimi smernicami Združenih narodov kot krovne organizacije za popise prebivalstva.

Predstavniki Statističnega urada so predsedniku republike predstavili pomen ustrezne statistične baze pred vstopom Slovenije v EU, saj Unija pri oblikovanju svojih politik priznava le statistične podatke in nobenih drugih. Kot posebno problematiko so ob tem omenili različne zamejitve statističnih regij za posamezna strokovna področja, kar zmanjšuje sinergetske učinke pri analitičnih obdelavah obstoječih podatkov. Podatki iz popisa, v katerem bodo sodelovali vsi slovenski državljani, bodo služili izključno statističnim potrebam, so posebej izpostavili sogovorniki in tudi postopki obdelave so tehnološko izpeljani tako, da v celoti zagotavljajo varovanje podatkov in preprečujejo zlorabe na tem področju. Popis bo izpeljan tako, da bodo v celoti zavarovane človekove pravice.

Predsedniku republike so predstavniki Statističnega urada ob tej priložnosti poklonili informativno gradivo o popisu ter značilno rumeno opravo 8500 popisovalcev, ki bodo v času od 1. do 15. aprila opravili popis, katerega prvi podatki bodo znani 60 dni po zaključku popisa.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran