Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE KUČAN - PRODI

Ljubljana, 7. junij 2001


Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je v današnjem pogovoru s predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem in komisarjem Guentherjem Verheugnom izrazil zadovoljstvo, da se stališča Evropske komisije ujemajo z ambicijami Slovenije za vključitev v EU in z njenimi pogledi na nujnost in smeri širitve. Poudaril je, da Slovenija sistematično izpolnjuje svoj del obveznosti pri tem skupnem projektu in računa, da bo svoj del nalog pravočasno opravila tudi EU. Odlaganje širitve bi po mnenju predsednika Kučana povzročila resne probleme na samo Sloveniji, ampak tudi EU in bi bilo slabo sporočilo za prihodnost Evrope.

Slovenija razume dileme, pred katerimi je EU, ko išče ustrezno razmerje med načelom učinkovitosti in načelom enakopravnosti njenih članic, saj je Slovenija imela te izkušnje v nekdanji Jugoslaviji. Poudaril pa je, da je ob viziji prihodnjega razvoja potrebno tudi reševati vprašanja, ki se pojavljajo zdaj in ki zadevajo tako EU kot države kandidatke. Gre predvsem za vprašanja, ki prihajajo do izraza v procesu pogajanj in ki kažejo tudi na protislovnost interesov.

Romano Prodi je izrazil optimizem, rekoč, da se vse članice EU zavedajo posledic, ki bi jih imelo odlaganje širitve in poudaril, da bo Slovenija vsekakor med državami, ki bodo sodelovale na volitvah za Evropskih parlament leta 2004, če bo nadaljevala s pripravami enako sistematično in intenzivno kot doslej.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran