Sporocila za javnost in demantiji

PISMO DRŽAVNEMU ZBORU V ZVEZI Z OČITKI V SKLEPIH "PUKŠIČEVE" KOMISIJE

Ljubljana, 11. september 2000


Ob končnem poročilu "Preiskovalne komisije o sumu zlorabe javnih pooblastil v procesu lastinskega preoblikovanja in privatizacije nekdanje družbene lastnine" je predsednik republike Milan Kučan danes poslal predsedniku državnega zbora pismo z zaprosilom, naj poslancem državnega zbora omogoči, da se seznanijo s stališčem predsednika republike do neresničnih očitkov, ki jih je v zvezi z njim izrekla omenjena komisija .

O očitkih se predsednik republike v postopku ni mogel izreči. Gre za dejstva, ki so bila sicer na komisiji že povedana in ugotovljena, pa jih komisija ni želela upoštevati.

Glede srečavanja s Pavlom Kodrom predsednik republike vztraja, da se z njim kot s finančnim direktorjem Elana ni nikdar ne sestal ne srečal. Možnost, ki jo je predsednik dopustil tudi že na preiskovalni komisiji, da mu je bil Pavel Koder ob neki razstavi predstavljen, po njegovem prepričanju nima nobene zveze niti s poslovanjem Elana niti z neutemeljenimi obtožbami, da naj bi bil od Elana prejemal darila. Svojih izjav pred komisijo predsednik torej ni niti spreminjal niti ni navajal nič netočnega (sklep št.9). Predsednik hkrati opozarja na dejstvo, da je Pavel Koder na zaslišanju izrecno poudaril, da Milan Kučan od Elana ni dobil nobenih daril.

V zvezi z okoliščinami, povezanimi z overjanjem izjave o ponarejenem dokumentu o financiranju CK ZKS prek firme Finex, predsednik Kučan opozarja, da komisija ni upoštevala pojasnil njegovega pravnega pooblaščenca in v svojem sklepu navaja neresnice. Predsednik Kučan je državnemu zboru poslal kopijo izjave Vilija Pleška, ki je svoj podpis na njej overovil pri notarki. Predsednik je poudaril, da je za namen in vsebino preiskave vendarle odločilno predvsem vprašanje, ali je listina resnična ali ne in ne vprašanje o okoliščinah overjanja izjave. Komisija v končnem poročilu listino navaja kot dokument, čeprav je Vili Pleško svojo overovljeno pisno izjavo, da gre za ponaredek, potrdil tudi na zaslišanju pred preiskovalno komisijo.

Tudi kar zadeva ugotovitve komisije o nezakonitem financiranju CK ZKS (sklep št.8), ki ga je predsednik Kučan na zaslišanju zanikal, predsednik republike opozarja, da je ugotovitev brez vsake dejanske podlage, saj jo komisija utemeljuje z dokumentom, za katerega sama v končnem poročilu ugotavlja, da izvedenec "ni mogel z gotovostjo ovreči ne potrditi avtorstva podpisa na dokumentu, saj gre za fotokopijo".

Predsednik Kučan ugotavlja tudi druge formalne nezakonitosti in nepravilnosti pri delu komisije, predvsem pa opozarja, da ga je komisija obtožila neprimernega ravnanja, ne da bi mu dala možnost, da svoja stališča pojasni, kar je sicer pravica vsakogar v vseh postopkih. Dodaja, da se je na vabilo komisije odzval zaradi veljave instituta parlamentarne preiskave, pa čeprav se po ustavi odgovornost predsednika republike ugotavlja drugače. V pismu je zato izrazil mnenje, da bi veljalo na podlagi analize dela preiskovalnih komisij oceniti, kaj je potrebno storiti, da bodo preiskovalne komisije lahko učinkovito in v skladu z namenom tega pomembnega instituta parlamentarne demokracije opravljale svoje delo.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran