archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ljubljana, 7.3.2008 | kultura in družba

Soproga predsednika RS opozorila na pomen vključenosti invalidov

Soproga predsednika RS ga. Barbara Miklič Türk je pred mednarodnim dnevom žensk gostila uspešne invalidne ženske (FA BOBO)

Ga. Barbara Miklič Türk, soproga predsednika Republike Slovenije, je pred jutrišnjim mednarodnim dnevom žensk sprejela skupino invalidk, ki so kljub invalidnosti v svojem življenju dosegle veliko uspehov. Ob tem je poudarila, da prizadevanja za vključevanje invalidov ter še zlasti invalidnih žensk niso pomembna samo zaradi invalidov, ampak tudi, ker bogatijo celotno družbo in kakovost odnosov v njej.

Soproga predsednika Republike Slovenije Barbara Miklič Türk je danes gostila dolgoletno slabovidno slikarko z obsežnim opusom Rezko Arnuš, slikarko z motnjo v duševnem razvoju Darjo Čelik in predstavnice društva "Sožitje", parapleginjo in pravnico Marino Domjo, parapleginjo in večkratno dobitnico najvišjih odličij na svetovnem nivoju v namiznem tenisu za invalide Matejo Pintar, diplomirano pravnico in članico slovenske delegacije ob podpisu konvencije ZN o pravicah invalidov marca 2007 v New Yorku Matejo Toman, ki ima mišično distrofijo, ter gluho članico gledališke in plesne skupine "Tihe stopinje" Majo Zupan.

Soproga predsednika RS ga. Barbara Miklič Türk je pred mednarodnim dnevom žensk gostila uspešne invalidne ženske (FA BOBO)

Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju, v katerem so si sogovornice izmenjale svoje življenjske izkušnje in se pogovorile o stanju na področju enakih možnosti za invalide, še posebej o položaju invalidnih žensk. Soproga predsednika RS je vsem zbranim čestitala za voljo, energijo in vztrajnost v življenju, da so se aktivno vključile v družbeno življenje in dosegle izjemne uspehe na poslovnem, športnem, kulturnem in drugih področjih. Pri svojih dejavnostih jim je zaželela veliko uspeha tudi v prihodnje in jih vzpodbudila, naj še naprej opozarjajo na težave invalidov, ki jih je potrebno odpraviti.

Sogovornice so v pogovoru izpostavile, da je spekter vseh možnih aktivnosti, ki jih človek lahko počne v življenju, zelo velik. Invalidnost ga sicer delno omeji, vendar kljub temu še vedno omogoča dovolj možnosti za polno in ustvarjalno življenje. Pri vključevanju v družbo je ključna podpora okolice, kjer je pomembna vloga družine, civilnodružbenih in strokovnih društev ter širše skupnosti. Najbolj pomembna pa je tukaj tudi lastna aktivnost ter volja, s pomočjo katere se invalidne osebe otresejo občutkov sramote ali samopomilovanja, ter zavedanje o lastnih pravicah in izražanje svojih želja, so se strinjale udeleženke srečanja.

Soproga predsednika RS ga. Barbara Miklič Türk je pred mednarodnim dnevom žensk gostila uspešne invalidne ženske (FA BOBO)

Soproga predsednika RS Barbara Miklič Türk je ob tej priložnosti dejala: "Vesela sem, da sem imela priložnost prisluhniti invalidkam, ki jih zaradi njihove vztrajnosti in uspeha v življenju globoko spoštujem in so nam lahko za vzor. V pogovoru smo se strinjale, da je potrebno okrepiti napore za večjo vključenost invalidov v družbeno življenje. Pri tem so pogosto najbolj zapostavljene prav invalidne ženske. Ta prizadevanja niso pomembna le zato, da bi izboljšali kakovost življenja invalidov. Ta izkušnja namreč bogati tudi vse ostale, celotno skupnost in kakovost odnosov v njej." Dodala je, da bi veliko za izboljšanje položaja invalidov lahko naredili tudi šolska vzgoja in mediji, ki osveščajo javnost o teh vprašanjih.