archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ljubljana, 19.1.2009 | zdravje

Predsednik republike in soproga podprla preventivo in presejalne programe na področju boja proti raku

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela vodje presejalnih programov, predstavnike onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku (FA BOBO)

Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta danes ob začetku evropskega tedna boja proti raku materničnega vratu sprejela vodje presejalnih programov, predstavnike onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku. Na sestanku so se pogovarjali o izkušnjah pri izvajanju državnega programa ZORA (program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu) ter pri uvajanju programov DORA (državni program presejanja za raka dojk) in SVIT (državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki).

Strokovnjaki s tega področja ter minister za zdravje Borut Miklavčič so se v pogovoru zavzeli za čimbolj sistematičen, racionalno organiziran in učinkovit pristop k preventivi v prihodnje, ki bo omogočil boljšo dostopnost in bolj kakovostno izvedbo državnih presejalnih programov. Predsednik republike in soproga sta podprla vsa prizadevanja za izboljšanje preventive v zdravstvu, zlasti na področju rakavih obolenj.