archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ljubljana, 3.12.2010 | prostovoljstvo

Evropsko leto prostovoljstva 2011

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

Poslanica soproge predsednika republike in ambasadorke prostovoljstva Barbare Miklič Türk ob Evropskem letu prostovoljstva 2011

Prostovoljstvo je pomembna vrednota. Kaj je hvalevrednejšega, pomembnejšega od nesebične pomoči sočloveku? Kaj nas lahko bolj izpolnjuje, kot prav zavest, da nekomu pomagamo, ne da bi pričakovali plačilo ali formalno hvaležnost? Prostovoljstvo prav gotovo ustvarja najlepše in najbolj plemenite odnose med ljudmi. Obenem pa to delo pomembno dopolnjuje dejavnost različnih institucij in pomembno prispeva k urejanju življenjskih razmer v družbi nasploh.

Prostovoljstvo je tudi priložnost, da tako mladi kot starejši s tem ko pomagajo drugim, razvijajo dobre medsebojne vezi in tkejo prijateljstva. Prostovoljno delo nam daje tudi priložnost, da razvijamo nova znanja in veščine, sočutje, spoštovanje, in da pridobivamo dragocene življenjske izkušnje ter predvsem samospoštovanje.

V državnem zboru je v razpravi zakon o prostovoljstvu, ki prinaša veliko novosti in ureja položaj in vlogo prostovoljnega dela. Upam, da bo zakon zagotovil prostovoljcem primerne pogoje za opravljanje njihovega humanitarnega poslanstva, kot tudi ureditev statusa prostovoljca. Sprejetje tega zakona v evropskem letu prostovoljstva bo najlepše darilo ideji prostovoljstva.

Zahvaljujem se vsem prostovoljkam in prostovoljcem za njihovo delo, kot tudi za njihovo nalezljivo dobro voljo, ki je tako blagodejna za vse, ki se z njimi srečujemo.