archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Dole pri Litiji, 29.5.2009 | kultura in družba

Soproga predsednika republike prižgala največjo oglarsko kopo

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta si v Valvasorjevem lovskem dvorcu ogledala likovno-fotografsko razstavo "Lepote oglarske dežele" (FA BOBO)

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v okviru tedna gozdov udeležila slovesnosti ob vseslovenskem prižigu oglarskih kop, ki se je hkrati zgodil v več kot dvajsetih krajih po vsej Sloveniji. Oglarji so s to akcijo želeli sporočiti, da je oglarjenje v Sloveniji še živo in je sestavni del kulturne identitete s čedalje pomembnejšo vlogo pri spodbujanju razvoja slovenskega podeželja.

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je zanetila največjo oglarsko kopo v Sloveniji (FA BOBO)

Po krajši kulturni prireditvi v Zavrhu sta si predsednik in soproga v Valvasorjevem lovskem dvorcu ogledala likovno-fotografsko razstavo "Lepote oglarske dežele". Nato sta se odpravila do domačije Medved v Suhadolah, kjer je gospa Barbara Miklič Türk zanetila največjo oglarsko kopo v Sloveniji. Po tradiciji v teh krajih namreč velja, da kope lepše gorijo, če za vžig poskrbijo gospe, ker so bolj skrbne pri tem opravilu.

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je zanetila največjo oglarsko kopo v Sloveniji (FA BOBO)

Kopa velikanka je v višino merila več kot tri metre, njen obseg je bil 23 metrov, v njej pa je bilo dobrih 80 kubičnih metrov lesa trdih listavcev. Gospodar domačije Janez Medved je predsednika in soprogo seznanil s tradicijo koparstva in povedal, da bo iz kope po dobrih dvajsetih dneh kuhanja pridobil približno osem ton oglja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v okviru tedna gozdov udeležila slovesnosti ob vseslovenskem prižigu oglarskih kop (FA BOBO)