archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk

Življenjepis

Barbara Miklič-Türk – kratek življenjepis

Barbara Miklič Türk

Barbara Türk z dekliškim priimkom Miklič se je rodila leta 1948 v Ljubljani v meščanski družini izobražencev. Oče je bil inženir rudarstva in geofizike, mati pa mikrobiologinja. Čeprav sta družini staršev okusili gorje II. svetovne vojne (družina matere je bila izgnana v koncentracijsko taborišče Gonars, medtem ko je bil Barbarin oče v partizanih), je Barbara odraščala v politično strpnem okolju in bila deležna klasične meščanske vzgoje. V najstniških letih je nekaj časa živela z družino v Sudanu v Afriki, kjer je oče kot inženir rudarstva delal v okviru bilateralne tehnične pomoči. V tem času je Barbara hodila v angleško nunsko šolo in spoznavala novo multikulturno in diplomatsko okolje v tem delu Afrike. Po vrnitvi v Slovenijo je dokončala klasično gimnazijo in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je študirala angleški in ruski jezik s književnostjo.

Leta 1975 se je Barbara Miklič zaposlila na Društvu za Združene narode za Republiko Slovenijo, kjer je skrbela za knjižnico in čitalnico in se spoznala s problematiko in organizacijo Združenih narodov. Takrat je tudi spoznala Danila Türka, ki je prihajal študirat v knjižnico. Leto zatem sta se poročila in nekaj let pozneje se jima je rodila hčerka Helena.

Barbara Miklič Türk je spremljala svojega soproga na raziskovalnih, študijskih potovanjih v Ženevo in mu pomagala pri iskanju in prevajanju literature na področju problematike človekovih pravic. Od leta 1992, ko je bil dr. Danilo Türk imenovan za veleposlanika, stalnega predstavnika Republike Slovenije pri OZN v New Yorku, in kasneje, ko je soprog postal pomočnik generalnega sekretarja OZN, je vse do leta 2005 Barbara Miklič Türk živela diplomatsko življenje v New Yorku. Kot soproga veleposlanika in kasneje visokega funkcionarja v OZN se je srečevala z mnogimi visokimi osebnostmi, navezovala mednarodne kontakte in prispevala k boljši prepoznavnosti Slovenije v svetu. Prispevala je h graditvi na novo ustanovljene diplomatske infrastrukture. Poleg tega se je Barbara Miklič Türk kot podpredsednica in kasneje predsednica Kluba žen diplomatov in diplomatk (UNDWC) tvorno vključila v različne dobrodelne in druge družabne dejavnosti tega kluba. Vključena je bila tudi v druge organizirane dejavnosti žen veleposlanikov pri OZN, kot so npr. Ženski mednarodni forum (WIF) in prestižni ženski klubi v New Yorku (Colony Club in Cosmopolitan Club).

Barbara Miklič Türk je spremljala soproga na številnih potovanjih, kjer se je srečevala z različnimi narodi, kulturami, običaji in problemi. Je široko razgledana, načitana in ima širok humanistični pogled na svet. Je ljubiteljica klasične glasbene in likovne umetnosti. Kot soproga tretjega predsednika Republike Slovenije poleg predvidenih protokolarnih obveznosti soproge predsednika podpira humanitarne dejavnosti na področju izobraževanja, zdravstva, sociale in kulture.