archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ženeva, 4.9.2009 | zdravje

Soproga predsednika obiskala Svetovno zdravstveno organizacijo

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in gospa Barbara Miklič Türk sta obiskala Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) v Ženevi, kjer sta se srečala z generalno direktorico WHO dr. Margaret Chan. Po pogovoru se je soproga predsednika republike udeležila še dveh predavanj s predstavniki WHO o problematiki in preprečevanju alkoholizma in raka ter o imunizaciji.

Uvodoma je spregovoril dr. Benedetto Saraceno, direktor za področje duševnega zdravja in zlorabe drog na WHO, ki je pozdravil gospo Barbaro Miklič Türk in se jih zahvalil za njen interes za delo direktorata WHO za nenalezljive bolezni in duševno zdravje. Dr. Saraceno je spregovoril o splošni problematiki nenalezljivih bolezni in se v tem kontekstu dotaknil problematike raka, ki zahteva letno milijon mrtvih v državah Evropske unije in od 7 do 9 milijonov po vsem svetu. Dejal je, da Svetovna zdravstvena organizacija trenutno izvaja Globalni akcijski načrt za boj proti nenalezljivim boleznim za obdobje 2008-2013. V kontekstu mednarodnih naporov za boj proti raku pa je pohvalil Slovenijo zaradi pomembne vloge, ki jo je odigrala v zadnjih letih.

Dr. Vladimir Poznyak, koordinator za področje zlorabe drog, je soprogi predsednika Republike Slovenije predstavil aktivnosti WHO na področju boja proti negativnim posledicam uživanja alkohola. Po ocenah WHO na svetu umre 3,8 milijona oseb zaradi posledic alkohola. V večini primerov ne gre za neposredne, ampak za posredne posledice, saj alkohol povzroča mnoge zdravstvene težave in bolezni. V boju proti negativnim posledicam alkoholizma pripravljajo osnutek globalne strategije do leta 2010.

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je sogovornike seznanila z aktivnostmi Slovenije na področju boja proti raku in poudarila, da je vse več naporov posvečenih preventivi, čemur smo v Sloveniji v preteklosti posvetili premalo pozornosti. V nadaljevanju je predstavnike WHO seznanila s projekti nevladne sfere na tem področju, ki dajejo obetavne rezultate.

V drugem predavanju, namenjenem imunizaciji, je dr. J. M. Okwobele, direktor za področje cepljenja, cepiv in bioloških zdravil, podrobno predstavil aktivnosti WHO na področju imunizacije, zlasti otrok. Pomen imunizacije, ki jo dosežemo s sistematičnim cepljenjem otrok, je zlasti pomemben v kontekstu doseganja zdravstvenih razvojnih ciljev tisočletja (Millenium Development Goals), kjer so se svetovni voditelji obvezali, da bodo do leta 2015 zmanjšali število umrlih dojenčkov, otrok in mladih mater. Ob tem je poudaril, da je Slovenija, kjer je velika večina (95-97%) otrok cepljenih, zgled za številne druge države na področju naporov za imunizacijo otrok. Dr. Okwobele je predstavil tudi začetek uspešnega projekta Evropski teden imunizacije, ki so ga v preteklem letu pričeli prav v Sloveniji pod pokroviteljstvom danske kronske princese Mary in soproge predsednika Republike Slovenije Barbare Miklič Türk.

Gospa Barbara Miklič Türk je poročala o zadnjih pobudah Slovenije na področju imunizacije v Sloveniji, kot je lani uvedeno cepljenje deklet proti raku materničnega vratu. Ob koncu je dodala, da bo tudi v prihodnosti z veseljem sodelovala v aktivnostih WHO na področju popularizacije imunizacije in preventive nenalezljivih bolezni.