archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ljubljana, 27.5.2009 | kultura in družba

Okrogla miza o ženskah in otrocih, žrtvah vojne

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk se je udeležila okrogle mize o ženskah in otrocih, žrtvah vojne, ki jo je v okviru obeležitve obletnice genocida v Srebrenici pripravil Zavod Krog (foto: Center Evropa)

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk se je udeležila okrogle mize o ženskah in otrocih, žrtvah vojne, ki jo je v okviru obeležitve obletnice genocida v Srebrenici pripravil Zavod Krog.

Gospa Barbara Miklič Türk je v uvodnem nagovoru poudarila pomen tovrstnih okroglih miz za krepitev zavesti o miru. Izpostavila je tudi potrebo, da mednarodna skupnost razvije učinkovite mehanizme, ki bodo preprečili grozodejstva, katerih žrtve so med oboroženimi spopadi otroci in ženske.

Spomnila je, da vojne še vedno divjajo in kot primere naštela spopade v sudanski pokrajini Darfur, Kongu in Afganistanu. Poudarila je, da so najbolj nezaščitene in ranljive žrtve teh vojn prav otroci in ženske.

Udeleženke okrogle mize so se strinjale, da je resolucija Evropskega parlamenta o razglasitvi 11. julija za evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici pomembna kot izraz vesti Evrope, njenega obžalovanja in spoštovanja žrtev. Obenem pa je pomembna tudi kot zaveza, da se kaj takega nikoli več ne bo zgodilo.