archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Bruselj, 14.10.2008 | zdravje

Barbara Miklič Türk na okrogli mizi ob svetovnem dnevu osteoporoze

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk se je na povabilo Mednarodne fundacije za osteoporozo in Zveze društev za osteoporozo Slovenije danes v Bruslju udeležila tretje okrogle mize Women Leaders Roundtable z naslovom "Stoj pokončno - povej o svojih kosteh", na kateri so sodelovale tudi evropska komisarka za zdravje Androulla Vassiliou, znana britanska igralka Susan Hampshire in cenjena britanska novinarka Maggie Philby. V svojem nagovoru je dejala, da je zdravje družine v veliki meri odvisno tudi od pismenosti, izobrazbe, razgledanosti in informiranosti žensk, zato se kot soproga predsednika posveča tudi problemom, povezanim z zdravjem.

Osteoporoza po besedah soproge predsednika tako v Sloveniji kot v svetu predstavlja neko tiho epidemijo, ki v zdravstvu še nima priznane prednostne obravnave. Pomembno pa je, da se ljudje začnemo bolj zavedati lastne odgovornosti za zdravje, je poudarila gospa Barbara Miklič Türk. Izrazila je tudi upanje, da bo lahko tudi s svojim delovanjem in pokroviteljstvom prispevala k bolj celovitemu zavedanju o pomenu preprečevanja osteoporoze oziroma odmikanju njenega pojava v kasnejše življenjsko obdobje. Osteoporoza danes ni samo bolezen žensk in starejših ljudi, pač pa lahko doleti vsakogar, zato je potrebno več pozornosti nameniti tudi mlajšim in moškim, da bodo znali pravočasno odkriti morebitne dejavnike tveganja, je še povedala soproga predsednika.

Ob tem je pohvalila prizadevanja Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, ki je uspela vzpostaviti zelo učinkovito mrežo civilne iniciative, preko katere že deset let seznanja posameznike s preventivnimi ukrepi in aktivnostmi na tem področju. Z vlaganjem v preprečevanje in zdravljenje osteoporoze bomo lahko tudi prihranili stroške, ki so povezani z osteoporoznimi zlomi ter posledično invalidnostjo, je še dodala soproga.