archived page

Podelitev odlikovanj Red za zasluge

Ljubljana, 16.4.2009  |  govor

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Jasno Vončina, Roberta De Lorenza in Janeza Hacina (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval:
  • Jasno Vončina, za zasluge pri ustanovitvi transplantacijskega sistema Slovenija transplant in za mednarodno sodelovanje na področju izmenjave organov za presaditve,
  • Roberta De Lorenza, za podporo slovenski manjšini in sožitju med dvema sosednjima narodoma v času njegove prefekture ter
  • Janeza Hacina, za dosežke in zasluge pri osamosvojitvi in mednarodnem priznanju Slovenije ter pomoči različnim projektom v Sloveniji.


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka na slovesni podelitev odlikovanj Red za zasluge Jasni Vončina, Robertu De Lorenzu in Janezu Hacinu
Ljubljana, 16. april 2009


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Jasno Vončina, Roberta De Lorenza in Janeza Hacina (FA BOBO)Draga odlikovanka, draga odlikovanca,
Spoštovani gostje,

slišali smo obrazložitve in preostane mi, da z nekaj besedami še enkrat posebej izrečem zahvalo današnji odlikovanki in odlikovancema za njihove prispevke k vrednotam, ki so pomembne za Republiko Slovenijo.

Današnja skupina odlikovanke in dveh odlikovancev na poseben način simbolizira vpetost Slovenije v Evropo in v svet. V Sloveniji se trudimo doseči kar najboljše rezultate na vseh področjih. Hkrati pa vemo, da smo del Evrope in sveta, da smo z njim povezani, da imamo tam številne prijatelje in da moramo še veliko storiti za to, da bi bili povezani še bolje, da bi nas drugi razumeli dobro in da bi tudi mi razumeli druge čim bolje.

Doktorica primarij Jasna Vončina je s svojim delom pokazala ne samo izjemen napredek, ki ga je Slovenija dosegla v času razvoja transplantacijskih tehnologij in skrbi za človeka s tem, ko so bila rešena številna življenja in so se transplantacije v Sloveniji uveljavile kot uspešna medicinska praksa. Hkrati s tem je razvila tudi izjemno pomembne zveze, komunikacije z organizacijami in vodilnimi strokovnjaki v Evropi in v svetu in je na ta način povezala Slovenijo s svetom na izredno dragocen način, ki ga Republika Slovenija spoštuje. Ta prispevek ne sme biti spregledan in Slovenija ga bo poskušala tudi v bodoče čim bolje razumeti.

Roberto De Lorenzo je eden od prijateljev Republike Slovenije, ena od tistih dragocenih osebnosti v tem našem zahtevnem prostoru, ki ga obremenjuje težka zgodovina, ki pa je hkrati razvil zelo subtilne in dragocene oblike sožitja za prihodnost. Danes se moramo v naših odnosih med slovenskim in italijanskim narodom vprašati, kaj lahko storimo za to, da bodo ti odnosi čimboljši, da se bodo razvijali na načine, ki jih omogoča današnja Evropa. In kadar si vprašanja tako postavljamo, bomo del odgovora našli v prispevku, ki ga je dal Roberto De Lorenzo s svojim delom. V njegovem delu bomo našli veliko inspiracije za iskanje novih poti, za iskanje novih načinov razvijanja sodelovanja, prijateljstva in, posebej želim poudariti, medsebojnega prežemanja kultur dveh sosednjih narodov.

Inženir Janez Hacin je eden tistih Slovencev, ki so v enem najzahtevnejših evropskih okolij ustvarili podobo slovenskega človeka že veliko pred osamosvojitvijo Slovenije. Kot strokovnjak, kot cenjen arhitekt, kot cenjen meščan Ženeve in kot zaveden Slovenec je bil znan že prej. V času po osamosvojitvi pa je našel nove načine ustvarjanja povezav med slovenskim narodom, slovensko kulturo, slovenskim političnim interesom ter Ženevo in mednarodnim okoljem v tem zahtevnem kraju. Vsi, ki smo imeli kadarkoli opravka z ženevskim okoljem, razumemo, da je afirmacija posameznika v tem okolju nekaj zahtevnega in da je ustvarjanje povezav z ženevskim in mednarodnim okoljem zelo dragoceno. Zato Republika Slovenija izkazuje posebno hvaležnost inženirju Janezu Hacinu za vse njegove prispevke doslej.

Ko danes v imenu Republike Slovenije izrekam zahvalo vsem trem, bi rad še enkrat poudaril, da se v Sloveniji dobro zavedamo, da smo povezani s svetom in želimo tudi na ta način, z odlikovanjem najodličnejšim predstavnikom, ki to povezovanje izražajo, pokazati to našo zavest.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani