archived page

Nagovor predsednika RS na svečani seji svetovalnega odbora Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min

Ljubljana, 11.4.2008  |  govor


Nagovor predsednika RS na svečani seji svetovalnega odbora Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min
Ljubljana, 11. april 2008
Velja govorjena beseda!


Klikni za povečavoSpoštovane gospe in gospodje,
člani svetovalnega odbora,
spoštovane ekscelence,
spoštovani gostje.

Najprej bi rad poudaril, da mi je v veliko veselje, da lahko danes tu nagovorim vaše predsednike. Sam sem imel priložnost spremljati začetek in razvoj vaše organizacije in dejavnosti na področju razminiranja v obdobju, ki traja že več kot deset let. V tem procesu so se zgodili pomembni dogodki, veliko je bilo napredka in tematika oziroma problemi razminiranja so bili sprejeti v mednarodni skupnosti kot ena najpomembnejših prioritet za procese pokonfliktne normalizacije v vseh delih sveta.

Tako je to sprejeto na globalni ravni v OZN in ta pomembna naloga je prioriteta, ki jo danes delimo vsi. Kot nekdanji veleposlanik pri OZN in kot nekdanji funkcionar OZN sem imel veliko priložnosti spremljati tok dejavnosti na področju razminiranja in v veliko zadovoljstvo mi je bilo, ko sem ugotovil, kako uspešno in učinkovito se je Slovenija vključila v ta prizadevanja. Več kot deset let je od časa, ko je ITF začel ponujati pomoč svojim sosedom pri obnovitvi ekonomij držav ali kultur in splošno pri normalizaciji življenja. Vaša velikodušnost je pomagala, da se je lahko doseglo pomembne uspehe v Makedoniji, ki je v glavnem odstranila nevarnost min. Upamo, da bo do konca leta 2009, uspelo tudi v Srbiji in Albaniji.

Seveda se je Slovenija vključila v te dejavnosti z veliko voljo, z veliko vnemo, ustrezno strokovnostjo in organizacijskimi sposobnostmi. Tudi rezultati ne bi bili takšni kot so, če ne bi bilo široke mednarodne podpore in širokega mednarodnega omrežja, ki je pomagalo, da se je doseglo te uspehe. Pomembne naloge naš še čakajo, kljub velikemu in dolgemu prizadevanju na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, potrebujemo odločno aktivnost za čiščenje ozemlja, tako da bodo mine odstranjene in ustvarjeni pogoji za nadaljnji ekonomski in socialni razvoj v teh državah. Nadaljevali bomo sodelovanje z vami, z donatorji, z namenom pomagati tema dvema državama in zlasti Bosni in Hercegovini, kjer je ta problem zelo velik, tako da se bodo razvile vse potrebne kapacitete v teh državah za protiminsko delovanje in odpravo te nevarnosti.

Dejavnosti, ki jih razvijamo niso geografsko omejene, segajo tudi na področje Zakavkazja, na Bližnjem vzhodu, zlasti v Libanonu in celo v nekaterih bolj oddaljenih krajih, kot so nekateri deli Kolumbije, kjer je že prišlo do ustavitve oboroženega konflikta in kjer je razminiranje ena pomembnih prioritet. Razminiranje je dejavnost, ki traja desetletja. Na žalost je tako, da polaganje min poteka hitro, odstranjevanje min pa poteka zelo dolgo.

Razminiranje je treba povezati tudi z nekaterimi drugimi prioritetnimi dejavnostmi, ki zadevajo položaj ljudi v oboroženih konfliktih današnjega časa in v pokonfliktnih obdobjih. Rad bi v tej zvezi posebej poudaril pomen prizadevanj na področju zmanjšanja in po možnosti odprave trgovine z lahkim in osebnim orožjem. Prioriteto, s katero se OZN ukvarjajo že nekaj časa, vendar pravega rezultata še ni. Večina žrtev modernih konfliktov so žrtve lahkega orožja, protipehotnih min in osebnega orožja. Zaradi tega mora mednarodna skupnost prav tem orožjem in tem sredstvom vojskovanja posvečati posebno pozornost pri odpravi tovrstnih orožij.

Ko omenjam vse te nevarnosti in te prioritete se dobro zavedam, da je prav sodelovanje, kakršnega omogoča ta sklad in njegov svetovalni odbor, tisto sredstvo, ki bistveno prispeva k ustvarjanju zavesti, ki je potrebna za to, da bo mednarodna aktivnost uspešna. In prav s to zavestjo, ki jo gradite, s to zavestjo, ki jo soustvarjate lahko OZN in drugi mednarodni dejavniki računajo na uspeh v prihodnje. Kot predsednik Republike Slovenije bi rad ob tej priliki posebej izrazil zahvalo Slovenije za vaše delo, se zahvalil za vaš prispevek, ki ga dajete k potrjevanju mednarodnega miru in varnosti. Rad bi poudaril, da je ta prispevek zelo velik in rad bi vam zaželel uspešno nadaljnje delo.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani