archived page

Srečanje predsednika s slovenskimi vojaki na Kosovu

Priština, Budisavci, Peć, 21.12.2009  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s poveljnikom KFOR generalom Markusom J. Bentlerjem (FA BOBO)Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je med delovnim obiskom v Republiki Kosovo srečal s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo v 20. slovenskem kontingentu v okviru večnacionalnih Natovih sil za Kosovo (KFOR). Predsednika sta v delegaciji spremljala ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Predsednik se je popoldan v Prištini srečal s poveljnikom misije KFOR Markusom Bentlerjem, s katerim sta govorila o razmerah na Kosovu in o predvideni reorganizaciji Natove misije na Kosovu, ki bo s 1. januarjem 2010 zmanjšala število svojih pripadnikov na 10.000 vojakov.

Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju obiskal samostan Budisavci, ki predstavlja enega od objektov posebnega statusa na Kosovu in ga varujejo pripadniki slovenske bojne skupine Sokol. Predstavili so mu tudi delovanje slovenske skupine za nadzor in povezavo, ki v občini Klima skrbi za komunikacijo z lokalnim prebivalstvom.

Predsednik je zatem obiskal vojaško bazo Villagio Italia v Peći, kjer je nastanjena glavnina 20. kontingenta Slovenske vojske. Predsednik se je srečal s poveljnikom Natove Večnacionalne bojne skupine Zahod (MNTF-W), brigadnim generalom Robertom D'Alesandrom. Poveljnik 20. kontingenta polkovnik Klemen Medja pa mu je nato predstavil aktivnosti kontingenta, v katerem sodeluje 387 pripadnikov Slovenske vojske.

Predsednik je svoj obisk na Kosovu zaključil z udeležbo na proslavi ob slovenskem dnevu samostojnosti in enotnosti, kjer je nastopil kot slavnostni govornik.
Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s pripadniki bojne skupine Sokol (FA BOBO)
Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s poveljnikom MNTF-W brigadnim generalom Robertom D'Alessandrom (FA BOBO)


Slavnostni govor predsednika in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danila Türka na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Peć, 21. december 2009


Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (FA BOBO)Drage pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,
pripadnice in pripadniki mednarodne mirovne misije KFOR,

v veliko veselje mi je, da sem danes med vami in da lahko z vami delim nekaj kratkih ur v vašem ambientu, v vašem okolju in v našem skupnem prizadevanju za mednarodni mir, za izboljšanje varnosti v tem delu Evrope in za večjo varnost naše domovine Republike Slovenije.

Najprej bi vam rad povedal, da vam je Republika Slovenija hvaležna. Hvaležni smo vam za vaš prispevek, ki ga dajete mednarodnemu miru in varnosti in večji stabilnosti v tem delu Evrope. Letos mineva deset let, odkar je KFOR nameščen tu na Kosovu. Ves ta čas slovenske vojakinje in vojaki, častnice in častniki prispevajo k mednarodnemu miru in varnosti. Včasih se ta prispevek ne razume dovolj dobro, včasih se ta prispevek razume kot nekaj vsakdanjega, kot nekaj, na kar smo se že navadili. Danes pa bi rad povedal, da ne smemo tako razmišljati in da moramo razumeti, da je prispevek prav vsakogar od vas velik prispevek, samostojen prispevek, ki vključuje veliko pomembnih vrednot, ne samo tistih, ki so povezane neposredno z izvrševanjem nalog, ampak tudi globljih vrednot, vrednot, ki določajo našo domovino in našo skupno prihodnost. Vemo tudi, da je vaše življenje in vaše delo stresno, da je zahtevno, da ni lahko v nobenem trenutku.

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (FA BOBO)Pred nekaj tedni smo tukaj doživeli tragični dogodek, smrt ene od naših vojakinj, Urške, ki jo vsi v Sloveniji pogrešamo, katere usodo smo sprejeli z veliko bolečino in katere tragična usoda nam je povedala, da je življenje in delo v mirovnih operacijah čas velikega napora in velikega stresa. To razumemo sedaj bolje kot prej. In naša občutljivost za vse, kar doživljate, je danes večja kot prej. Hkrati pa se bolje kot kdajkoli zavedamo, da ste prav vi, slovenske vojakinje in vojaki, častnice in častniki, najpomembnejše zagotovilo naše varnosti in najboljši izraz našega domoljubja.

Domoljubje je pomembna vrednota. Je vrednota, ki jo delimo vsi v Sloveniji. To je vrednota, ki pripada nam vsem, ki ne more nikoli biti omejena na neko starostno skupino, na kakšno politično skupino ali pa na skupino ljudi, ki jim je domoljubje posebno draga kultura. Domoljubje je stvar vseh nas. Toda pri vsem je pomembno to, da razumemo, da je vaš prispevek, vaše dnevno angažiranje najpomembnejši prispevek k razvoju slovenskega domoljubja v teh časih. Vsebina domoljubja se spreminja s časom. Danes našo domovino doživljamo na nove in nove načine. Doživljamo jo tudi kot državo, ki je sposobna delovati v mednarodni skupnosti odgovorno in ki čedalje bolj razume, da je njena varnost del mednarodne varnosti in da je njen prispevek k mednarodni varnosti hkrati tudi prispevek k njeni lastni varnosti, boljšemu življenju ljudi na Slovenskem in k temu, da lahko naše probleme bolje rešujemo. To je ena bistvenih vsebin današnjega domoljubja pri nas.

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (FA BOBO)Domoljubje je seveda tudi čustvo. To je tisto, česar se ne da zapovedati, to je nekaj, kar moramo nositi s sabo in za kar ni treba, da vsak čas, v vsakem trenutku izražamo na isti način. To, da sem danes z vami, je izraz tega domoljubja. To, da ste vi danes tu, je izraz tega domoljubja. Veselim se srečanj v nadaljevanju tega večera. Veselim se tega, kar mi boste povedali, in želim izvedeti več o vašem delu in o vaših današnjih naporih.

Ravnokar je naša ministrica za obrambo z izbranimi besedami ponovila vse to, kar slišimo te dni in kar smo se navadili slišati tako rekoč vselej - o tem, kako uspešno je vaše delo, kako cenjeni ste, kako se od vas pričakuje vedno več. To dobro razumemo. Razumemo tudi, da mirovno misijo na Kosovu čakajo nove naloge. Na prvi pogled so te naloge drugačne in izkazujejo izboljšan položaj. Na prvi pogled so te naloge mnogim videti lažje, kajti stanje miru se na Kosovo vrača. Na prvi pogled se zdi, da je v teh razmerah popolnoma naravno in nujno zmanjševanje vojaške prisotnosti mednarodne skupnosti in da je zmanjševanje števila nekaj, kar nujno vodi v nadaljnje mirno in preprosto življenje. Vendar vi bolje kot kdorkoli veste, da je pod površino miru še vedno veliko negotovosti in da so nove naloge, ki vas čakajo, po svoje zahtevnejše od prejšnjih. In da nikakor ne smemo dovoliti iluzije, da bo zaradi občutka miru, ki se postopoma krepi na Kosovu, delo mirovne misije kakorkoli manjše ali kakorkoli manj pomembno ali kakorkoli manj zahtevno.

Danes sem tu, ker bi vam rad povedal, da v Sloveniji razumemo zahtevnost nalog, ki vas čakajo, da razumemo, da se bo v prihodnjih mesecih morala še bolj pokazati sposobnost vseh naših pripadnikov tukaj, da se bo pokazala čedalje večja odgovornost in sposobnost premagovati kakršnekoli probleme, ki jih bodo prinesli novi čas in nove razmere.

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (FA BOBO)Danes sem imel priložnost govoriti tudi s političnim vodstvom Kosova. Tudi tu imamo veliko novega in tudi v odnosih med Slovenijo in Kosovom razumemo, da je vaš prispevek bistvenega pomena za razumevanje med dvema državama. Rad bi, da veste, da bomo v prihodnje gradili te odnose z enako in večjo vnemo kot doslej. Vse več se bomo posvečali utrjevanju gospodarske podlage za miren razvoj na Kosovu. Vse več bo slovenskih prispevkov v tem procesu in vse več, razumemo, bo tudi trdnega prijateljstva. Vemo, da se tudi na ta način, z miroljubnim sodelovanjem, ki ga zmore Republika Slovenija v tem delu Evrope, krepi mir in da se s tem krepi varnost. Tudi na ta način bomo pomagali pri izvrševanju vaše misije. Rad bi povedal, da v Sloveniji prav vsi dobro razumemo, da je taka pomoč vaši misiji tudi potrebna in da jo zaslužite.

Danes je dan, ko praznujemo. Praznujemo bližajoče se praznike, bližajoči se dan enotnosti in samostojnosti. Vemo, kako pomembne so te vrednote za novejšo slovensko zgodovino in za uspeh slovenske države. Rad bi, da razumete, da je vaš prispevek h krepitvi te samostojnosti neponovljiv in da vsak od vas v vsakem trenutku daje prispevek, na katerega se moramo ob tem dnevu spomniti. Neponovljivost tega prispevka je nekaj, česar v Sloveniji ne razumemo vselej dovolj in ne krepimo vselej zavesti o tem z enako vnemo, kot bi bilo treba. Toda pred praznikom je prav, da se tega spomnimo in da vam kot vrhovni poveljnik obrambnih sil Slovenije tudi čestitam ob prazniku in se zahvalim za vaš prispevek.

Bližajo se tudi božični prazniki, bliža se praznovanje novega leta. To je čas, ko se posebej izraža nujna človeška potreba po tesnejšem stiku z družino. Želim, da bi bil v teh prazničnih dneh tak stik tudi možen. Želim vam, da bi lepo in prijazno praznovali, da bi praznovali v razmerah, ki ne bodo prinašale novih varnostnih ali drugih izzivov, da bi se dobro počutili in da bi tudi svojo misijo, svoj del misije, zaključili z občutkom, da ste veliko naredili za mir v tem delu Evrope, za Slovenijo in za naš narod. Hvala vam in želim vam prijetne praznike, srečno novo leto, veliko sreče v osebnem življenju in veliko zavesti, da vam Slovenija dolguje hvaležnost in da vam hvaležnost tudi daje.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani