archived page

Predsednik republike dr. Danilo Türk sprejel predstavnike Sveta romskih skupnosti

Ljubljana, 10.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republik dr. Danilo Türk je sprejel delegacijo Sveta romske skupnosti ob svetovnem dnevu Romov. S predstavniki Romov se je pogovarjal o položaju romske skupnosti v Sloveniji, o napredku, ki je bil dosežen v zadnjih letih, in o vprašanjih, ki jih je še potrebno rešiti v prihodnosti.

Predsednik Sveta romske skupnosti Jožek Horvat Muc je izrazil zadovoljstvo nad tem, da je Slovenija ena redkih držav, kjer najvišji državniki sprejmejo predstavnike Romov ob svetovnem dnevu Romov. Dejal je, da se življenje Romov sicer izboljšuje, vendar bi hitrejše in doslednejše uveljavljanje Zakona o Romih lahko pospešilo reševanje nekaterih problemov. Zakon namreč predvideva sodelovanje lokalnih in državnih inštitucij ter vključevanje Romov pri iskanju rešitev na številnih področjih. V mnogih okoljih se Romi srečujejo s predsodki, še vedno je prisotna tudi prikrita diskriminacija.

Klikni za povečavoPredsednika dr. Danila Türka je posebej zanimalo stanje na področju izobraževanja, zdravstvenega varstva ter reševanje bivalnih razmer. Glede diskriminacije pa je menil naslednje: "Danes smo se pogovarjali predvsem o tem, kako v današnjem času prihaja do primerov diskriminacije. Toda ti primeri so prikriti, tukaj ne gre za zelo grobe oblike diskriminacije. Če hočemo na tem področju doseči dejansko enakopravnost in dobro sožitje, se moramo vsi skupaj potruditi."

Predsednik republike je posebej izpostavil tudi problematiko položaja romskih žensk ter se pozanimal o možnostih za njihovo polnopravno vključevanje v družbeno okolje. Zaključil je z željo, da bi se s predstavniki Romov srečal tudi ob kakšni prireditvi ali drugem dogodku v organizaciji Sveta romske skupnosti ter z njimi spregovoril o aktualnih vprašanjih oziroma o konkretnih problemih, s katerimi se Romi srečujejo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani