archived page

Prvi uradni obisk hrvaškega predsednika Josipovića

Brdo pri Kranju, 12.3.2010  |  sporočilo za javnost

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića, ki je prispel na prvi uradni obisk v Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Hrvaške pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je dr. Josipoviću zaželel uspešno delo na mestu predsednika Republike Hrvaške. Sogovornika sta nato pregledala dvostranske odnose med državama, razmere v regiji in napredovanje Republike Hrvaške v smeri članstva v Evropski uniji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Türk je v izjavi za medije po srečanju ocenil, da se Slovenija in Hrvaška nahajata na začetku novega poglavja v medsebojnih odnosih. To poglavje izkazuje možnosti rešitve nekaterih odprtih vprašanj, vključno z mejnim vprašanjem, ter napredovanja v smeri vsestranskega poglabljanja in razvoja dvostranskih odnosov. Poudaril je, da je bil v tej novi fazi odnosov dosežen velik napredek pri okrepitvi medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Veliko zaslugo za to imata obe vladi, ki se jima je predsednik Türk ob tej priložnosti javno zahvalil.

Povedal je, da sta s predsednikom Josipovićem izrazila podporo obema vladama pri vzpostavljanju mešane komisije, ki bo pregledala vsa konkretna odprta vprašanja, ter pri vnovičnem začetku dela mešane komisije za gospodarsko sodelovanje. Po prepričanju obeh predsednikov bosta omenjena foruma pomagala pri reševanju vseh preostalih odprtih vprašanj med državama.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića (foto: Tina Kosec/STA)Govorila pa sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu, kjer si Slovenija in Hrvaška prizadevata za krepitev stabilnosti in sodelovanja v regiji. Obe državi se zavzemata za to, da bi na tem območju prišlo do čimbolj tesnega sodelovanja, čim boljšega reševanja vseh odprtih vprašanj in sodelovanja, ki bo temeljilo na lastni iniciativnosti držav te regije. Predsednik Türk je posebej izpostavil, da proces, ki sta ga začeli Slovenija in Hrvaška, krepi lastno iniciativnost držav naslednic nekdanje Jugoslavije in predstavlja začetek pomembnega obdobja v reševanju vprašanj tega prostora. Na novinarsko vprašanje o načelih tega reševanja je predsednik Türk posebej poudaril načelo pravičnosti, ki je vgrajeno tudi v arbitražni sporazum za reševanje mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril tudi, da Slovenija podpira prizadevanja Republike Hrvaške za vstop v Evropsko unijo. Kot je pojasnil, ta napredek ni samo v nacionalnem interesu Hrvaške, ampak tudi Slovenije ter Evrope kot celote. Zato je izrazil željo, da bi bil čim hitrejši in čim uspešnejši.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Josipović je v izjavi za medije dejal, da ni naključje, da je njegov prvi uradni obisk prav v Republiki Sloveniji. Izpostavil je, da prijateljstvo med Hrvaško in Slovenijo traja stoletja, in prav zato, ker bosta državi jutri spet skupaj v Evropski uniji, je želel svoje zunanjepolitično delovanje začeti prav v Sloveniji. Poudaril je, da je vstop v Evropsko unijo temeljni cilj hrvaške zunanje politike, ob tem pa se je Sloveniji in predsedniku Türku zahvalil za podporo Hrvaški na tej poti.

Tudi sam se je zahvalil vladama obeh držav za delo v smeri reševanja odprtih vprašanj, ki so obremenjevala odnose med državama. Pri tem je poudaril pomen prava, vključno z mednarodnim pravom. Dejal je, da sta tudi s predsednikom Türkom govorila o nekaterih vprašanjih, katerih rešitve bi izboljšale življenje prebivalcev obeh držav.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića (foto: Stanko Gruden/STA)Po besedah hrvaškega predsednika je izjemno pomembno, da se odnosi v regiji uredijo na evropski način, v tem okviru pa je poudaril pomen slovensko-hrvaške iniciative. Dejal je, da sta predsednika kot pozitivno ocenila tudi nedavno iniciativo srbskega predsednika Tadića, hrvaške premierke Kosorjeve in slovenskega premierja Pahorja. Govorila pa sta še o krepitvi gospodarskega sodelovanja, ki ni pomembno le zaradi lastnih gospodarstev in napredka, ampak tudi kot podpora vsem drugim dobrim odnosom.

Predsednik dr. Ivo Josipović je dejal, da bosta Slovenija in Hrvaška v prihodnosti znotraj Evropske unije lahko zagovarjali skupne ideje, saj gre za dve državi, ki sta v veliko pogledih kompatibilni - glede na svoji gospodarstvi, kulturi, vrednote in zgodovini. Izrazil je prepričanje, da bo tudi njuno srečanje s slovenskim predsednikom odličen začetek novega, zelo pozitivnega trenda v odnosih med Slovenijo in Hrvaško.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović sta se udeležila Poslovne konference slovenskih in hrvaških podjetnikov (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski in hrvaški predsednik sta se popoldan udeležila Slovensko-hrvaškega poslovnega foruma, na katerem je sodelovalo okoli 150 slovenskih in 70 hrvaških gospodarstvenikov. Predsednik Türk je v svojem nagovoru poudaril, da mora biti nadaljnji razvoj zasnovan na znanju, okoljsko vzdržen in socialno vključujoč. Dodal je, da ti pojmi nimajo veliko vsebine, če niso osnovani na dobrem poslovnem sodelovanju, ki ga lahko zagotavljajo le poslovni ljudje. Predsednik Josipović pa je v svojem nagovoru izpostavil pomen optimizma, ki ga morajo vzpodbujati tudi politiki. Optimizem mora biti po njegovih besedah povezan z odgovornostjo, zato je dolžnost politikov, da rešijo probleme, ki neposredno vplivajo na gospodarstvo in na ljudi.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani