archived page

Uradni obisk predsednika Republike Turčije

Brdo pri Kranju, 14.7.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala s predsednikom Republike Turčije Abdullahom Gülom in soprogo Hayrünniso Gül, ki sta prispela na dvodnevni uradni obisk v Republiko Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta imela predsedniška para krajši pogovor, nato pa sta se predsednika Slovenije in Turčije zadržala še v pogovoru na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Turčije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik dr. Danilo Türk je po pogovorih v izjavi za medije dejal, da mu je v veliko veselje in čast, da lahko gosti turškega predsednika Abdullaha Güla. Kot je pojasnil, sta Slovenija in Turčija povezani na številne načine in imata mnogo skupnih pogledov na mednarodna vprašanja, zelo dobro pa se razvija tudi njuno dvostransko sodelovanje. Izpostavil je, da recesija ni pretirano škodovala blagovni menjavi, katere obseg v letošnjem letu hitro narašča. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo rast nadaljevala tudi v prihodnje, saj po njegovi oceni obstajajo številne priložnosti za razvoj gospodarskega sodelovanja, zlasti na področju transporta in pri skupnem nastopu obeh držav na tretjih tržiščih, vključno z Balkanom.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala s predsednikom Republike Turčije Abdullahom Gülom in soprogo Hayrünniso Gül (foto: Matej Leskovšek/STA)Predsednik Abdullah Gül se je predsedniku Türku zahvalil za gostoljubje. Kot je dejal v izjavi za medije, se s slovenskim predsednikom redno srečujeta, nazadnje pa sta svoja stališča izmenjala na vrhu Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP), ki je potekal junija v Carigradu. Tudi sam je odnose med Turčijo in Slovenijo ocenil kot odlične ter izpostavil zelo dobro sodelovanje obeh držav in dobro razumevanje s predsednikom Türkom glede političnih vprašanj. Turški predsednik se je pridružil stališču, da lahko državi še dodatno okrepita potenciale na področju blagovne menjave, in podprl idejo o skupnem nastopu na tretjih trgih. Temu je namenjena tudi jutrišnja Slovensko-turška poslovna konferenca, ki se je bodo udeležili poslovneži iz obeh držav.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla (foto: Matej Leskovšek/STA)Slovenski predsednik je poudaril, da Slovenija odločno podpira prizadevanje Turčije za članstvo v Evropski uniji. Pojasnil je, da bi to za Evropsko unijo predstavljalo veliko prednost, saj bi ji zagotovilo globalno vlogo. Politiko nasprotovanja članstvu Turčije je označil kot kratkovidno in škodljivo s stališča interesov Evropske unije. Zavzel se je za bolj intenzivne razprave o tem vprašanju, za hitrejše odpiranje pogajalskih poglavij in za to, da se tehnična vprašanja v tem kontekstu ne bi po nepotrebnem politizirala. Turški predsednik je dodal, da je članstvo v Evropski uniji strateškega pomena za Turčijo in predstavlja državni program, ki presega strankarske delitve. Zagotovil je, da je Turčija pripravljena narediti vse, kar je potrebno za dosego tega cilja. Tudi sam je ocenil, da bi imelo članstvo Turčije pozitiven vpliv na Evropsko unijo, saj je Turčija eno največjih gospodarstev v Evropi, ima visoko rast in lahko uniji veliko prispeva. Predsedniku Türku in vsem Slovencem, ki pozitivno gledajo na članstvo Turčije v EU, se je zahvalil za podporo in za jasno izražena stališča o tem vprašanju.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla (foto: Tina Kosec/STA)Sogovornika sta se posvetila tudi razmeram na Balkanu. Predsednik Türk je dejal, da državi sodelujeta v različnih političnih dejavnostih in mirovnih operacijah na tem območju. Slovenija po njegovih besedah močno ceni prispevek Turčije v Bosni in Hercegovini, v zvezi s položajem na Kosovu in pri drugih vprašanjih z območja Balkana. Izrazil je željo, da bi se ta vloga Turčije ohranila in razvijala. Pozitivno je ocenil tudi vlogo Turčije na Bližnjem vzhodu in Kavkazu ter pri drugih vprašanjih, kjer se Turčija pojavlja kot vse pomembnejši mednarodni dejavnik. Predsednik Gül je dejal, da je stabilnost na Balkanu pomembna, saj lahko zagotovi večjo blaginjo, napredek in več blagovne menjave. Izpostavil je zelo dobre odnose med Turčijo in Srbijo, kar pozitivno vpliva na stabilnost za vse države tega območja. Dodal je, da je stabilnost Balkana zelo pomembna tudi za Evropsko unijo.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla (foto: Tina Kosec/STA)Slovenski in turški predsednik sta spregovorila tudi o ciprskem vprašanju. Predsednik Türk je dejal, da je vprašanje Cipra že desetletja predmet skrbi mednarodne skupnosti, vodilno vlogo pri reševanju tega vprašanja pa ima Organizacija združenih narodov in njen generalni sekretar. Slovenija podpira ta prizadevanja in si želi, da bi bila ta prizadevanja uspešna. Slovenski predsednik je dodal, da bo potrebno v Evropski uniji opraviti potrebne razprave, za katere je izrazil željo, da bi se zaključile z odpravo različnih omejitev za trgovinsko in drugo sodelovanje tako s Ciprom kot celoto, kot tudi s severnim delom Cipra. Predsednik Gül je zagotovil, da Turčija močno podpira pogajanja o ciprskem vprašanju in upa, da bodo pozitivni rezultati doseženi že do konca tega leta. Poudaril je, da to vprašanje ovira številne politične cilje v EU in da bi njegova rešitev prispevala tako k okrepitvi vloge Evropske unije v svetu, kot tudi vlog Turčije in Grčije na tem območju.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani