archived page

Predsednik republike s predstavniki manjšin

Ljubljana, 7.2.2008  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravil sprejem za predstavnike slovenskih manjšin iz Avstrije, Madžarske, Italije in Hrvaške. Predsednik je v govoru izrekel priznanje njihovemu delu in se jim zahvalil za vse, kar so napravili za našo skupno kulturo bogatenje, za kulturno bogatenje slovenskega naroda.

"Če govorimo o suverenosti Slovenije, ne moramo govoriti o tem, ne da bi se spomnili na kulturno osnovo te suverenosti. Če govorimo o kulturi slovenskega naroda, ne moremo o tem govoriti, ne da bi se spomnili na politično pomembnost te kulture. Seveda pa je ta kultura vrednota sama po sebi. Njena vrednost ni odvisna od politične funkcije. Sama je sebi cilj in sama je tisto, zaradi česar je vredna, da jo ne samo razvijamo, ampak da se je tudi veselimo in da upamo, da bo napredovala še naprej", je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Klikni za povečavoV nadaljevanju je izpostavil pomen ideje skupnega slovenskega kulturnega prostora: "Današnje razmere so v mnogo čem take, da jih lahko opišemo kot uresničitev ideje skupnega slovenskega kulturnega prostora. Slovenci vsi živimo v okoljih, ki so v političnem pogledu demokratična okolja, živimo v času, ko državne meje niso več velika ovira za komunikacijo in ko je vse na prvi pogled marsikaj mnogo lažje. Ampak hkrati je marsikaj tudi mnogo težje, kajti čas in življenje v globaliziranem svetu prinašata nova vprašanja pred ljudi. Vprašanja narodne identitete in vprašanja kulturne identitete se postavljajo drugače in včasih celo iz drugačnih razlogov, kot je to bilo v preteklosti. Zato mislim, da je prav, da razmišljamo o skupnem slovenskem kulturnem prostoru na nove načine in da se temu čimbolj sistematično posvetimo. To seveda pomeni razvijanje konkretnih kulturnih projektov, kakršen je recimo goriški kulturni forum in druge podobne oblike dela, ki so nastale v zadnjem času. Razmišljati pa je treba o tem vprašanju tudi kot načelnem, kot temeljnem vprašanju. Kaj pravzaprav pomeni skupni slovenski kulturni prostor danes, v času povečane in bolj združene Evropske unije, kot je to bilo v preteklosti, in kaj to pomeni danes v globaliziranem svetu, ko je življenjski standard naših ljudi dokaj dober. Vprašanje naše identitete pa ves čas na nek način odprto."

Predsednik je izrazil željo, da bi se o teh vprašanjih pogovarjali bolj pogosto in da bi prišli do dognanega resnega spoznanja, kaj nam skupni slovenski kulturni prostor pomeni danes, kakšno funkcijo danes ima in kako ga bomo razvijali za naprej. "Tukaj je treba razvijati zavest znotraj slovenskega naroda kot celote. Tu je treba znatno bolj kot je bil to primer doslej razvijati vlogo medijev", je dodal predsednik republike.

Predsednik je na koncu predstavnikom manjšin zaželel veliko uspeha in zagotovil, da so njegova vrata odprta za pogovor o teh pomembnih vprašanjih.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani