archived page

Nagovor predsednika republike ob izteku mandata

Ljubljana, 20.12.2012  |  izjava

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player



Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob izteku mandata
Ljubljana, 20. december 2012


Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije,

konec tega tedna se bo končal moj petletni predsedniški mandat. Zahvaljujem se vam, da ste mi pred petimi leti s svojo odločitvijo omogočili služiti - vam, spoštovane državljanke in državljani, in naši državi. Delo predsednika republike sem opravljal z veliko vnemo in po svojih najboljših močeh. Poleg neizbežnih političnih vprašanj so moje delo zaznamovale dejavnosti na področjih človekovih pravic ter socialne in humanitarne skrbi za človeka, kot tudi odpiranje vrat našemu gospodarstvu na tujih trgih in vsestranska skrb za ugled in spoštovanje Slovenije v svetu.

Kakovost in učinek mojega dela bo ocenila zgodovina. Prepričan pa sem, da bo ocena pozitivna, takšna, kakršno je bilo tudi moje razumevanje funkcije predsednika republike. Slovenski javnosti sem hvaležen za pozornost mojim prizadevanjem in za to, da sem ves čas užival visoko podporo v javnem mnenju, tako rekoč vseh pet let najvišjo med vsemi slovenskimi politiki.

Poslavljam se od predsedniških dolžnosti, z dobrimi občutki, in ostajam aktiven državljan, ki mu je mar za njegovo domovino. Posvečal se bom tudi svoji stroki, mednarodnemu pravu. Ne dvomim, da lahko tudi v tem novem položaju, tako kot vsak državljan, delujem za naše skupno dobro.

Mojemu nasledniku, g. Borutu Pahorju, ki bo čez nekaj dni prevzel predsedniške dolžnosti, želim uspeh in vse dobro. Časi so zahtevni in odgovornosti resne. Iskreno želim, da bi bila Slovenija uspešna država. Marsikaj bo treba spremeniti na bolje. Predvsem pa bo treba doseči, da bo izvršna oblast v Sloveniji strokovna in učinkovita, da bo spoštovala načelo vladavine prava in človekove pravice ter da bo bolj povezana z resničnimi interesi državljank in državljanov in s potrebami našega vsestranskega, humanega razvoja.

Spoštovane državljanke in državljani,

čez nekaj dni se bodo začeli prazniki. Dovolite mi, da vam ob tej priložnosti želim vesel božič in srečno novo leto. Srečno, Slovenija!
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani