archived page

Državniški obisk norveškega kralja Haralda V. in kraljice Sonje

Brdo pri Kranju, 9.5.2011  |  sporočilo za javnost

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo veličanstvo norveškega kralja Haralda V. (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela Njuni veličanstvi norveškega kralja Haralda V. in kraljico Sonjo, ki sta v Republiko Slovenijo prispela na državniški obisk. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsedniški in kraljevi par zadržala v krajšem pogovoru.

Nato je slovenski predsednik podelil kralju Haraldu V. odlikovanje Red za izredne zasluge ter kraljici Sonji odlikovanje Red za izredne zasluge, norveški kralj pa je predsednika republike dr. Danila Türka odlikoval z Velikim križem Kraljevega norveškega reda sv. Olava ter soprogo predsednika republike Barbaro Miklič Türk z Velikim križem Kraljevega norveškega reda za zasluge.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela Njuni veličanstvi norveškega kralja Haralda V. in kraljico Sonjo (foto: Daniel Novakovič/STA)Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kraljevine Norveške pod vodstvom slovenskega predsednika in norveškega kralja. Po pogovorih sta se slovenski predsednik in norveški kralj udeležila podpisa Memoranduma o razumevanju glede implementacije Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014 med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško ter Memoranduma o razumevanju glede implementacije EGP finančnega mehanizma 2009–2014 med Republiko Islandijo, Kneževino Liechtenstein, Kraljevino Norveško in Republiko Slovenijo, ki ju je s strani Republike Slovenije podpisal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, pooblaščeni minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Boštjan Žekš.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela Njuni veličanstvi norveškega kralja Haralda V. in kraljico Sonjo (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za javnost poudaril, da nosi državniški obisk norveškega kraljevega para s sabo pomembno simboliko, saj sta si Slovenija in Norveška blizu zgodovinsko in po svoji identiteti. Kot je pojasnil, sta obe državi privrženi skupni evropski identiteti, druži ju spomin na skupen boj proti nacizmu in fašizmu, obe sta članici zavezništva Nato in v mednarodnih organizacijah zastopata številne skupne poglede. Izpostavil je, da sta državi v zadnjih dveh desetletjih razvili široko sodelovanje na področjih, kot so skrb za mednarodni mir in varnost, skrb za reševanje humanitarnih problemov, reševanje vprašanj človekovih pravic in mednarodno ekonomsko sodelovanje.
Slovenski predsednik je odlikoval Njuni veličanstvi norveškega kralja Haralda V. in kraljico Sonjo, norveški kralj pa je odlikoval predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk (foto: Nebojša Tejić/STA)Njegovo veličanstvo norveški kralj Harald V. je povedal, da prijateljstvo med Norveško in nekdanjo Jugoslavijo izvira še iz vojnega časa. Spomnil je, da je bilo v obdobju druge svetovne vojne na Norveškem kar nekaj vojnih zapornikov iz nekdanje Jugoslavije. Ko jih je spraševal, kako so lahko to obdobje, v katerem so doživljali težke čase, ohranili v prijaznem spominu in zakaj se čutijo tako blizu Norvežanom, so mu odgovorili, da so bili vojni ujetniki v številnih državah, vendar je bila Norveška edina država, ki jim je poskušala pomagati.
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kraljevine Norveške pod vodstvom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in Njegovega veličanstva norveškega kralja Haralda V. (foto: Nebojša Tejić/STA)Slovenski predsednik je dejal, da obe državi čvrsto zastopata skupne vrednote, kot so človeška svoboda, človekove pravice, miroljubno mednarodno sodelovanje in sodelovanje v interesu celotnega planeta.

Slovenija se lahko od Norveške marsikaj nauči o tem, kako prispevati k čim bolj konstruktivnim rešitvam globalnih vprašanj, med katerimi je predsednik izpostavil skupno skrb za podnebne spremembe in razvoj ustreznih politik, ki bodo ublažile učinke podnebnih sprememb. Veliko se po njegovih besedah lahko nauči tudi iz izkušenj Norveške v okviru nordijskega in polarnega sodelovanja, kjer se razvijajo obetavni odnosi.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in Njegovo veličanstvo norveški kralj Harald V. sta prisostvovala podpisu bilateralnih dogovorov med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško (foto: Daniel Novakovič/STA)Norveški kralj je dejal, da državi sodelujeta tako v zavezništvu Nato kot tudi znotraj evropskega gospodarskega prostora. Spomnil je, da je bilo od leta 2004 iz Norveškega finančnega mehanizma financiranih 25 projektov v Sloveniji, s podpisom današnjih memorandumov pa se bo financiranje nadaljevalo do leta 2014. Ti projekti segajo na področja civilne družbe, okolja, kulturne dediščine, enakosti spolov, zdravja, pa tudi izobraževanja. Kralj Harald V. je omenil tudi jutrišnji poslovni seminar slovenskih in norveških gospodarstvenikov, ki bo po njegovem mnenju prispeval k okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Po njegovih besedah se lahko Norveška veliko nauči od Slovenije zlasti na področju gradnje hidroelektrarn.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo veličanstvo norveškega kralja Haralda V. (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Türk je posebej poudaril pomen človeških komunikacij med državama, ki jih omogoča članstvo obeh držav v Schengenskem prostoru. Spregovoril je tudi o pomenu Norveškega finančnega mehanizma in finančnega sodelovanja v okviru Evropskega gospodarskega prostora. Današnji podpis memorandumov po besedah predsednika dokazuje, da gre za pomembno področje sodelovanja med državama, ki zagotavlja finančna sredstva za projekte, namenjene razvoju kakovosti življenja in skupne evropske identitete. Dodal je, da je Slovenija zelo zadovoljna s tem sodelovanjem in se veseli njegovega nadaljevanja.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo veličanstvo norveškega kralja Haralda V. (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je kot enega od konkretnih projektov, kjer potekajo pogovori o sodelovanju z Norveško, izpostavil tudi humanitarni projekt rehabilitacije palestinskih otrok, ki so zaradi vojaških spopadov postali invalidi. Predstavitvi tega projekta je namenjen tudi jutrišnji obisk norveškega kraljevega para ter slovenskega predsednika s soprogo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča, kjer poteka zdravljenje palestinskih otrok.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila slavnostno večerjo v čast Njunima veličanstvoma norveškemu kralju Haraldu V. in kraljici Sonji (foto: Nebojša Tejič/STA)V večernih urah sta predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk na Gradu Brdo priredila slavnostno večerjo v čast Njunima veličanstvoma norveškemu kralju Haraldu V. in kraljici Sonji.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani