archived page

Državniški obisk predsednika na Kitajskem

Peking, 24.10.2008  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türk je sprejel predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao (FA BOBO) Predsednik republike dr. Danilo Türk se danes mudi na državniškem obisku v Ljudski republiki Kitajski, kjer ga je z vojaškimi častmi uradno sprejel predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao. Po pogovoru s kitajskim predsednikom se je slovenski predsednik srečal še s predsednikom vlade Ljudske republike Kitajske Wenom Jiabaom. Predsednik dr. Danilo Türk je obema sogovornikoma čestital za uspešno izvedbo letošnjih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Pekingu, kitajska sogovornika pa sta se mu zahvalila za nesebično pomoč Slovenije žrtvam uničujočega potresa v kitajski provinci Sečuan. Kot je dejal predsednik republike, sta slovenska prestolnica Ljubljana in središče prizadete regije Chengdu pobrateni mesti. Izpostavil je tudi tradicionalno dobre odnose med obema narodoma, zato je bilo po predsednikovih besedah naravno, da je Slovenija takoj reagirala ter prispevala finančno in materialno pomoč za odpravo posledic naravne katastrofe.

Slovenski predsednik se je s kitajskima sogovornikoma pogovarjal o političnih odnosih in o potrebi, da državi okrepita politično osnovo vseh drugih oblik sodelovanja, kar se mora odraziti tudi v obiskih in rednih konzultacijah med državama. Velik del pogovora je bil posvečen gospodarskemu sodelovanju, ki se dobro razvija. Čeprav ima na tem področju Slovenija trgovinski deficit, obstajajo Mešana komisija za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Ljudsko Republiko Kitajsko, predstavništvo slovenskega gospodarstva v Šanghaju ter druge ustanove, ki bodo omogočile, da se ekonomski odnosi razvijejo uravnoteženo in dinamično, je dejal predsednik republike.

Predsednik dr. Danilo Türk je v pogovorih posebej izpostavil pomen Luke Koper za kitajsko gospodarstvo in možnosti za izboljšanje gospodarskega sodelovanja s povečanjem prepoznavnosti koprske in severnojadranske transportne poti pri kitajskih špediterjih in izvoznikih. Tudi sicer je predsednik republike oba pogovora ocenil kot zelo koristna. "Oba pogovora sta pokazala, da je Slovenija v času svojega predsedovanja Evropski uniji močno utrdila svoj položaj kot zanimiva partnerka za Kitajsko," je dejal po pogovorih.

Predsednik dr. Danilo Türk se je s predsednikom Hujem Jintaom in predsednikom vlade Wenom Jiabaom pogovarjal tudi o sodelovanju na področju turizma in finančnih storitev ter o kulturnem sodelovanju. Slovenski predsednik se je ob tem zavzel za podporo učenju slovenščine na Kitajskem, kitajska stran pa je izrazila interes za podporo proučevanju kitajske kulture in kitajščine v Sloveniji. Slovenski predsednik je kitajskega predsednika tudi seznanil z razmerami na Balkanu in poudaril, da je za popolno stabilizacijo razmer na tem področju potrebno celotno regijo čimbolj približati Evropski uniji. Oba kitajska sogovornika je povabil, naj obiščeta Republiko Slovenijo.

Predsednik republike se je v nadaljevanju udeležil slavnostnega odprtja 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM 7).
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türk je sprejel predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao (FA BOBO)
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Ljudske republike Kitajske (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom vlade Ljudske republike Kitajske Wenom Jiabaom (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se udeležuje odprtja 7. azijsko-evropskega vrha (FA BOBO)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani