archived page

Predsednik republike obiskal Celje

Celje, 25.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes obiskal Celje. Po srečanju s predstavniki mestne občine se je vpisal v posebno spominsko knjigo državnikov, ki so obiskali Celje. Knjiga častnih gostov Celja je stara več kot sto let, v njej pa sta poleg predsednikovega le še dva vpisa, in sicer avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. iz leta 1891 in regenta Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev ter kasnejšega jugoslovanskega kralja Aleksandra I. Karađorđevića iz leta 1920. Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob vpisu v knjigo poudaril, da Slovenija ni nič manj suverena država, kot sta bili Avstro-Ogrska in Kraljevina SHS. Izrazil je tudi upanje, da se bo tradicija vpisa častnih gostov obnovila in da se bo v celjsko spominsko knjigo vpisalo še več predsednikov držav in vlad.

Klikni za povečavoV nadaljevanju obiska se je predsednik republike udeležil sklepne slovesnosti ob zaključku tekmovanja in podelitve zlatih Cankarjevih priznanj. V govoru nagrajencem je predsednik dr. Danilo Türk dejal, da ga je posebej razveselil naslov prireditve, ki letos poteka pod geslom "Drug svet in svet drugega". V zvezi s tem je izpostavil, da vsak človek v sebi nosi več identitet in svoj poseben svet, zato je prav, da razmišlja o svetu drugih in se zaveda, da obstaja tudi drugačnost. Drugačnost spoznavamo tudi skozi branje, je poudaril predsednik republike. Ob tem je dodal, da moramo še naprej ohranjati skrb za slovensko literaturo, ki postane še bolj pomembna, če jo razumemo kot del svetovne dediščine.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk si je zatem ogledal delovanje Regionalnega centra za ravnanje z odpadki, ki predstavlja največjo ekološko investicijo v Sloveniji in dober primer uspešnega črpanja evropskih sredstev. V zaključku obiska se je predsednik republike sestal s predstavniki celjskega gospodarstva in ob tej priložnosti pohvalil Celje kot izredno dinamično in hitro razvijajoče se mesto. Celje je dober zgled preoblikovanja mesta v postindustrijskem času, je dejal predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da so za njegov uspeh zaslužni prodornost, inovativnost in sposobnost opreti se na lastne sile.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani