archived page

Letno poročilo o stanju pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 14.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku sta danes minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman predstavila letno poročilo o stanju pripravljenosti Slovenske vojske. Po predstavitvi poročila je predsednik republike v izjavi za javnost uvodoma poudaril, da je stanje pripravljenosti Slovenske vojske dobro in da je pri tem glede na preteklo leto zabeležen določen napredek. Pri obravnavi poročila se je predsednik posebej osredotočil na štiri tematske sklope.

Posebno pozornost pri obravnavi poročila je namenil vprašanju kadrov, saj je možno opaziti problem večjega števila odhodov, vprašanje prihodov pa bi zahtevalo dodatne napore. Zato se je z ministrom za obrambo in načelnikom generalštaba obširno pogovarjal o dejavnostih v okviru vojske, katerih namen je uravnotežiti stanje na tem področju. Kot je pojasnil, so obravnavali tudi vprašanja obvezne in pogodbene rezerve v Slovenski vojski ter druge dejavnosti, s katerimi bi dosegli ustrezno uravnoteženo obnavljanje vojske.

Klikni za povečavoDrugi del razprave je bil posvečen vprašanjem zmogljivosti in usposobljenosti Slovenske vojske, pri čemer so predsednik republike, minister in načelnik generalštaba obravnavali vprašanja opreme in oborožitve Slovenske vojske ter vprašanja strokovne usposobljenosti kadrov.

V nadaljevanju so se sogovorniki osredotočili na področje operacij kriznega odzivanja, ki vključuje tudi mirovne operacije in druge oblike nameščanja pripadnikov oboroženih sil. Ob tem je predsednik republike posebej izpostavil pomen psihološkega svetovanja pripadnikom oboroženih sil ob njihovem nameščanju in vračanju z misij. Glede napotitve oboroženih sil na krizna žarišča se je predsednik zavzel, da bi se razvil mehanizem odločanja, ki bi na ustrezen način vključil tudi Državni zbor, saj bi s tem omogočili potrebno javno in odgovorno obravnavo pred odločitvijo o napotitvi sil.

Posebno pozornost v okviru razprave o stanju pripravljenosti Slovenske vojske je predsednik republike posvetil tudi vprašanju sodelovanja med vojsko in civilno družbo. Pri tem je izpostavil, da imamo v Sloveniji profesionalno vojsko, ki dobro sodeluje z državo in civilno družbo. Ob tem je opozoril, da ostaja še veliko nalog za prihodnje, ena med njimi pa je po besedah predsednika tudi naloga krepitve domovinske vzgoje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani