archived page

Nastop predsednika republike dr. Danila Türka na seji državnega zbora v četrtek, 24. aprila 2008, ob 9. uri

Ljubljana, 21.4.2008  |  sporočilo za javnost


Pravni temelj predsednikovega nastopa v državnem zboru

Predsednik Republike Slovenije bo jutri, 24. aprila 2008, v državnem zboru poslankam in poslancem predstavil svoj pogled in svoja stališča o vprašanjih, povezanih z delom, vlogo in učinkovitostjo delovanja ustavnega sodišča in drugih organov sodne veje oblasti v Republiki Sloveniji.

Pobuda predsednika je vložena skladno z 224. členom Poslovnika Državnega zbora, ki določa: "Če predsednik republike sporoči državnemu zboru, da bi želel neposredno na seji državnega zbora obrazložiti mnenja in stališča do posameznih vprašanj, se njegov nastop na seji državnega zbora brez razprave in glasovanja uvrsti na dnevni red naslednje seje državnega zbora." To možnost predsednik republike uporabi takrat, kadar se mu zdi potrebno poslanke in poslance, pa tudi širšo javnost, na tak način opozoriti na teme, ki so po njegovem mnenju ključnega pomena in bi jih s svojim prihodom in nastopom v državnem zboru želel postaviti v ospredje politične in javne razprave.

Nastop predsednika republike v državnem zboru ima velik pomen, saj predsednik kot ustavno najvišji organ izvršilne veje oblasti, ki nastopa nadstrankarsko in v vlogi varuha ustavnega reda, na ta način zakonodajno oblast opozori na določena vprašanja, ki se mu glede na dani trenutek zdijo bistvenega pomena. Ob tem lahko predsednik republike predstavi tudi svoje predloge možnih rešitev in način odprave ugotovljenih resnih pomanjkljivosti, za katere želi, da jih državni zbor upošteva pri svojem delu in za katere meni, da je koristno o njih odpreti širšo javno razpravo. Nastop predsednika republike v državnem zboru je torej slovesen dogodek s posebnim simbolnim pomenom, zato ni namenjen neposredni razpravi s poslankami in poslanci, temveč je usmerjen v to, da se predstavljena stališča vrednotijo in upoštevajo pri kasnejših obravnavah in odločanjih državnega zbora kot najvišjega organa zakonodajne veje oblasti.

Vsebina predsednikovega nastopa v državnem zboru

V svojem nastopu v državnem zboru, ki predstavlja prvi primer tovrstnega nastopa v samostojni državi, bo predsednik republike opozoril in predstavil svoja razmišljanja o položaju in vlogi Ustavnega sodišča in celotne sodne veje oblasti. Tako bo govoril o odprtih vprašanjih, ki so se pojavila v zvezi z delovanjem sodstva, splošnih načelih, ki naj se upoštevajo pri urejanju položaja in načina delovanja Ustavnega sodišča ter drugih sodišč, ter nekaterih predlogih konkretnih rešitev, ki bi v tem trenutku omogočile izboljšanje delovanja sodnega sistema, z namenom učinkovitega sodnega varstva pravic državljank in državljanov ter drugih prebivalcev Republike Slovenije.

Na prvem mestu bo tako izpostavil vprašanje oblikovanja, položaja in vloge ustavnega sodišča. Kot drugo se v povezavi s tem zastavlja splošnejše vprašanje in sicer, ali je v Republiki Sloveniji delovanje organov sodne veje oblasti zadosti učinkovito. Tretje pomembno vprašanje, ki kot pomemben vidik pravne države spremlja obe že zastavljeni, se nanaša na to, ali je v Republiki Sloveniji zagotovljena avtoriteta in spoštovanje organov sodne veje oblasti pri izvrševanju njihove funkcije. In na četrtem mestu se kot pomemben izziv zagotavljanju učinkovite sodne veje oblasti zastavlja vprašanje, kako zagotoviti, da bodo sodno funkcijo tudi v prihodnje izvrševali odlični pravniki.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani