archived page

Slovenski in slovaški predsednik za poglobitev odnosov med državama

Bratislava, 22.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes mudil na uradnem obisku v Slovaški republiki. S predsednikom Slovaške republike Ivanom Gašparovičem sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih med državama, o prihodnosti Evropske unije kot globalnega akterja in o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Kot je poudaril predsednik republike dr. Danilo Türk, njegov obisk simbolizira "globoko prijateljstvo, ki obstaja med našima državama in narodoma in veliko perspektivo, ki jo ima to sodelovanje v prihodnosti". Sogovornika sta se strinjala, da imata državi odlične odnose, skupno preteklost kot državi, ki sta uspešno prestali gospodarsko tranzicijo, in še lepšo skupno prihodnost znotraj Evropske unije.

Na področju gospodarskih odnosov sta državi dosegli zelo visok nivo gospodarske menjave, sedaj pa državi čaka poglabljanje sodelovanja na področju investicij, sta se strinjala slovenski in slovaški predsednik. Predsednik dr. Danilo Türk je ob tem omenil možnost sodelovanja na področju logistike in transporta in posebej izpostavil vlogo Luke Koper kot tranzitne luke za prevoz slovaškega blaga. Oba predsednika sta se pogovarjala tudi o razvoju kulturnega sodelovanja, ne samo z vizijo boljšega medsebojnega poznavanja, ampak tudi ustvarjanja skupne kulturne platforme v Evropski uniji kot celoti. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča o prihodnjih izzivih Evropske unije in se zavzela za nadaljevanje institucionalne reforme EU, ki je bila začrtana z Lizbonsko pogodbo. Govorila sta tudi o sodelovanju med državama v okviru mednarodnih multilateralnih ustanov ter o izkušnjah slovenskega predsedovanja Evropski uniji in nedavnega slovaškega predsedovanja Varnostnemu svetu Organizacije združenih narodov. Med temami sta se dotaknila tudi aktualnih mednarodnih vprašanj. Največ časa sta posvetila razmeram na Zahodnem Balkanu in se kljub nekoliko različnim pogledom na vprašanje določitve statusa Kosova zavzela za strpno in potrpežljivo nadaljevanje razprave o tem vprašanju znotraj mednarodne skupnosti.

Predsednika republike dr. Danila Türka je v nadaljevanju obiska sprejel tudi predsednik Vlade Slovaške republike Robert Fico, obisk v Slovaški republiki pa je predsednik republike sklenil s svečano večerjo, ki sta jo v čast predsedniku Republike Slovenije in njegovi soprogi priredila predsednik Slovaške republike s soprogo.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani