archived page

Zgodovinsko srečanje treh predsednikov v Trstu

Trst, 13.7.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Italijanske republike Giorgiom Napolitanom in predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović so se v Trstu udeležili koncerta Poti prijateljstva, na katerem so pod taktirko znanega italijanskega dirigenta Riccarda Mutija nastopili glasbeniki iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Trije predsedniki so se pred udeležbo na koncertu poklonili spominu na tragične dogodke iz preteklosti in na ta način spodbudili prizadevanja za tvorno in prijateljsko sožitje treh narodov v združeni Evropi.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović so položili venec k spominski tabli na pročelju Narodnega doma (foto: Tina Kosec/STA)Ob prihodu v Trst je tri predsednike pozdravil prefekt Trsta dr. Alessandro Giacchetti. Nato so se predsedniki Türk, Napolitano in Josipović odpravili do Narodnega doma, kjer so položili venec k spominski tabli na pročelju in se tako poklonili spominu na grozljiv požig tega za Slovence simbolno pomembnega poslopja, ki se je zgodil na isti dan pred 90 leti, 13. julija 1920. Ob tej priložnosti so se predsedniki v Narodnem domu srečali s predstavnikoma slovenske narodne skupnosti v Italiji, predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudijem Pavšičem in predsednikom Sveta slovenskih organizacij dr. Dragom Štoko, ter se vpisali v Knjigo gostov. Slovenski, italijanski in hrvaški predsednik so zatem na tržaškem Trgu svobode položili venec k spominski plošči beguncem iz Istre, Reke in Dalmacije, ki so se po II. svetovni vojni odselili iz rodnih krajev. Njihovo srečanje v Trstu pa so predsedniki izkoristili tudi za tristranske pogovore.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović so se vpisali v Knjigo gostov
Narodnega doma (foto: Tina Kosec/STA)Kot so izpostavili trije predsedniki v skupni izjavi pred srečanjem, je namen njihovega srečanja potrditi trdno zavezo, da tisto, kar tri države in narode danes združuje, prevlada nad tistim, kar jih je boleče delilo v burnem zgodovinskem obdobju, ki so ga zaznamovale vojne med državami in narodi. Poudarili so, da se Hrvaška, Italija in Slovenija danes srečujejo v duhu Evropske unije, ki je v svojem bistvu glasnica spoštovanja raznolikosti in sožitja med narodi, kulturami in jeziki, ki sobivajo že stoletja. Predsedniki so se v izjavi obvezali, da bodo v takšnem ozračju vedno negovali spoštovanje pravic vseh manjšin.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović so položili venec k spominski plošči beguncem iz Istre, Reke in Dalmacije (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije dejal, da vsi trije predsedniki razumejo, da je bil požig Narodnega doma prvo dejanje v veliki tragediji, ki jo je povzročil fašizem v 20. stoletju in ki je privedla do druge svetovne vojne in drugih krivic. Vendar je po besedah predsednika to obdobje že daleč za nami in sedaj je prišel trenutek, ko lahko odpremo novo poglavje in se spominjamo zgodovine s spoštljivostjo, s sočutjem do žrtev in vseh, ki so trpeli, hkrati pa gledamo naprej v prihodnost z velikim samozaupanjem. Kot je pojasnil, sta Italija in Slovenija že članici Evropske unije, Hrvaška bo to postala kmalu, vse tri države pa imajo veliko skupnih nalog, med katere spada tudi skrb za narodne manjšine.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović so se udeležili koncerta Poti prijateljstva dirigenta Riccarda Mutija (foto: Tina Kosec/STA)Sogovorniki so se strinjali, da nujna omejevanja proračunske porabe v času recesije ne smejo prizadeti manjšin. Predsednik Türk je poudaril, da so o tem govorili kot o zelo pomembnem načelnem izhodišču, saj so manjšine pomemben del našega prihodnjega skupnega kulturnega razvoja.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani