archived page

Stališče predsednika republike v zvezi s sumom korupcije nekdanjega evropskega poslanca

Ljubljana, 25.3.2011  |  pojasnilo in popravek


Predsednik republike dr. Danilo Türk je zadevo Thaler komentiral že 22. marca 2011, v svojem nagovoru na simpoziju Morala med šolo in družbo.

Predsednik republike ocenjuje, da je odstop Zorana Thalerja neizogibno dejanje, slediti pa mu mora temeljita preiskava pristojnih organov.

Afera, v katero se je zapletel Zoran Thaler, je prizadela ugled Evropskega parlamenta in dodatno načela verodostojnost slovenske politike, ki je v času krize še posebej na preizkušnji. Predsednik republike dr. Danilo Türk zato vnovič opozarja, da je boj proti korupciji ena temeljnih nalog v prizadevanju za pravno državo in splošni družbeni napredek v Sloveniji.

Vzpostaviti je potrebno visoke standarde ravnanja, ki bodo onemogočali vse vrste korupcije, zato predsednik republike poziva vse pristojne državne organe, da v skladu s svojimi pristojnostmi in možnostmi sodelujejo v prizadevanjih za omejevanje korupcije.

Pri tem predsednik republike opozarja tudi na pomen angažiranja civilne družbe, državljank in državljanov ter vseh drugih prebivalcev Slovenije.


Citat iz nagovora predsednika republike dr. Danila Türka na simpoziju Šola med moralo in družbo, 22. marca 2011:

Ravno te dni smo priča korupcijskemu škandalu, ko se je pokazalo, da za dejanje korupcije kot neko izrazito nemoralno dejanje in tudi kaznivo dejanje ni treba, da bi tisti, ki je bil vpleten v korupcijo, denar tudi prejel. To je spoznanje, ki smo ga doživeli zelo očitno in reliefno. Toda, ali smo sposobni to isto spoznanje aplicirati v vseh položajih korupcije pri nas, ko se ljudje, vpleteni v koruptivna dejanja, pogosto skrivajo za navideznim argumentom "saj ni dokazov, saj me niste našli z roko v vreči." Seveda ne. Zadošča že dokaz o dogovarjanju o podkupnini. Ta dejanja je težko dokazovati. Ampak iz prakse je treba razumeti, kaj je tista zadostna stopnja dokazanosti, ki mora sprožiti državne organe, da ukrepajo. Kajti samo če se bo tako delalo, samo če bomo razumeli, da je zadostna stopnja dokazanosti že dogovor o podkupnini, potem bomo lahko učinkoviti v boju zoper korupcijo. In če bomo učinkoviti v boju zoper korupcijo, bomo utrjevali naš pravni sistem. In če bomo utrjevali naš pravni sistem, bomo sposobni tudi utrjevati moralno konstitucijo družbe in imeti državo, kakršno želimo.

Ta primer dajem zaradi aktualnosti. Dajem pa ga tudi zato, ker se mi zdi tipičen. Pri nas je sklicevanje na tako imenovano nedokazanost šlo zelo daleč in zelo daleč v smeri erozije moralne konstitucije družbe. Še bodo priložnosti, ko se bomo pogovarjali o pravnih problemih in o funkcioniranju pravosodja in pravnega sistema.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani