archived page

Predsednik republike odlikoval slovenske pripadnike mirovnih misij

Ljubljana, 29.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN, sprejel poveljnike in vodje kontingentov, ki so od maja 1997 do danes sodelovali in vodili kontingente pripadnikov Slovenske vojske oziroma Policije na mirovnih operacijah.

Ob tem je predsednik republike pripadnikom Ministrstva za obrambo - Slovenske vojske podelil odlikovanje Srebrni red za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju, pripadnikom Ministrstva za notranje zadeve – Policije pa odlikovanje Srebrni red za zasluge na varnostnem področju. Predsednik je pripadnike vojske in policije odlikoval za izjemno delo in zasluge pri mednarodnem sodelovanju na področju varnosti, obrambe in zaščite.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru dejal, da se danes svet bolj kot kdajkoli prej zaveda pomena mirovnih operacij za mednarodni mir in varnost, za izboljšanje mednarodnih odnosov in za izboljšanje položaja v najbolj ogroženih delih sveta. Mirovne operacije so postale ne samo pomembna, ampak tudi vedno bolj kompleksna naloga, ki od udeležencev zahteva poznavanje raznovrstnih in zahtevnih dejavnosti. "Svet, v katerem živimo danes, ne more biti varen in ne more računati na uspešen razvoj brez tovrstnega angažiranja oboroženih sil in civilnih pripadnikov mirovnih operacij. Prav je, da letos prvič obeležimo dan pripadnikov mirovnih operacij in da si vsako leto vsaj enkrat prikličemo v spomin pomen prispevka, ki ga slovenski pripadniki in pripadnice mirovnih operacij dajejo mednarodnemu miru, pa tudi varnosti Slovenije," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik republike je opozoril, da so mirovne operacije tudi nevarne operacije. Čeprav v Sloveniji k sreči nismo imeli primerov smrti in hudih poškodb udeležencev mirovnih operacij, nekaterih med njimi danes ni več med nami. Zato je predsednik republike vsem tem pripadnikom, ki so častno in uspešno delovali v imenu Slovenije v mirovnih operacijah, ter njihovim svojcem izrekel posebno priznanje.

Klikni za povečavoV nadaljevanju je predsednik republike izpostavil, da moramo ob taki slovesnosti razmišljati tudi o prihodnji vlogi Slovenije v mirovnih operacijah. Ta vloga ne bo enostavna, saj je Slovenija popolnoma vključena v obrambne mehanizme sodobnega sveta, s to vključenostjo pa prihajajo tudi obveznosti. Kot je poudaril, je danes obramba varnosti Slovenije nekaj, kar zahteva našo udeležbo v mirovnih operacijah, zato moramo tu graditi uspešno in vsestransko premišljeno politiko. "Te naloge so politično zahtevne in za javnost politično občutljive, zato moramo pri njihovem snovanju in odločanju zagotoviti ustrezno vključenost političnih dejavnikov in ustrezno informiranje javnosti, da bodo odločitve primerno pripravljene, da ne bo nesporazumov in zlasti, da bo naša udeležba vselej vezana na legitimnost, ki jo dajejo sklepi Organizacije združenih narodov," je pojasnil predsednik dr. Danilo Türk.

V zaključku nagovora se je predsednik z minuto molka poklonil spominu vseh tistih, ki so za svetovni mir dali največ in najdražje, kar je človeku danega, svoje življenje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani