archived page

Predsednik sprejel nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel

Ljubljana, 30.8.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel kanclerko Zvezne republike Nemčije Angelo Merkel (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel kanclerko Zvezne republike Nemčije Angelo Merkel, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Državnika sta se pogovarjala predvsem o pomenu reform v Evropski uniji in posameznih članicah. Strinjala sta se, da so reforme nujne za obstoj in nadaljnji razvoj unije in njenih članic, ter opozorila, da morajo to sprejeti in podpirati vsi politični dejavniki, vladni in opozicijski. V tej zvezi sta posebej poudarila pomen reforme pokojninskega sistema.

Slovenski predsednik in nemška zvezna kanclerka sta govorila tudi o krizi evra in ukrepih za stabiliziranje evroobmočja. Kanclerka Angela Merkel je pri tem poudarila, da je ob solidarnosti pomembno tudi izpolnjevanje kriterijev iz pakta stabilnosti in obveznosti, ki jih imajo v zvezi s tem posamezne države. Pri gospodarskih temah je predsednik Türk izrazil željo po tesnejšem sodelovanju Slovenije z Nemčijo na področju zelenih tehnologij in opozoril, da ne gre le za nemške izkušnje na tehnološkem področju, pač pa tudi za pravne nasvete pri spodbujanju in reguliranju te perspektivne usmeritve.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel kanclerko Zvezne republike Nemčije Angelo Merkel (foto: Stanko Gruden/STA)Pri obravnavanju zunanjepolitične problematike sta se sogovornika dotaknila palestinskega vprašanja, pri čemer sta se strinjala, da je potrebno delovati v smeri iskanja skupnega jezika znotraj Evropske unije. Predsednik Türk je poudaril pomen določitve jasnih prioritet skupne zunanje politike EU. V tem kontekstu sta se sogovornika strinjala glede prednostnega pomena Vzhodnega partnerstva in sodelovanja Evropske unije z Rusko federacijo. Kanclerka Angela Merkel se je tudi zahvalila Sloveniji za njeno pozitivno vlogo na Zahodnem Balkanu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani