archived page

Predsednik ob 40. obletnici podvodnega reševanja v Sloveniji

Murska Sobota, 21.5.2012  |  govor


Slavnostni nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na Slavnostni akademiji ob 40. obletnici podvodnega reševanja v Sloveniji
Murska Sobota, 21. maj 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Slavnostne akademije ob 40. obletnici podvodnega reševanja v Sloveniji (foto: Stanko Gruden/STA)Spoštovani podvodni reševalci, potapljači,
cenjeni visoki gostje,

v tem času trpkih iskanj in etične izpraznjenosti moramo s posebno pozornostjo in pretanjenostjo prepoznati tiste, ki s svojim delom izkazujete pristne etične in človeške vrednote. In med takimi ste vsi, ki se vključujete v podvodno reševanje.

Zato sem bil posebej počaščen, ko sem prejel vabilo Slovenske potapljaške zveze na današnjo slavnostno akademijo, na kateri praznujete 40 let podvodnega reševanja v Sloveniji. Slovenska potapljaška zveza je resna in odgovorna organizacija ter civilno združenje, v katerem se združujete ljudje mnogih interesov. Dobro razumete tudi odgovornost do drugih in se znate odlično organizirati, še posebej ob nesrečah, ko morate pomagati. Sposobnost za opravljanje tega zahtevnega dela ima svojo osnovo v znanju, ki je povezano s potapljanjem. Potapljanje je disciplina z dolgo zgodovino, je šport, rekreacija, znanstveno raziskovanje, spoznavanje novih dejstev s področja medicine in za nekatere tudi delo.

Potapljanje ni adrenalinski šport, je dejavnost, o kateri je potrebno veliko vedeti, veliko se je treba učiti, vaditi in upoštevati pravila, ki zagotavljajo varnost. Podvodna apneja je preveč resna zadeva, da bi potapljanje prepustili samo navdušencem in priložnostnim potapljačem. Samo po sebi je razumljivo, da morate, preden postanete podvodni reševalci, osvojiti mnoga znanja, obvladovati veščine in biti odlično pripravljeni. Dobro veste, da potapljanje zahteva obvladovanje telesa z razumom, ki se ne pusti zavesti hipnim užitkom, ki jih nudijo podvodni svet in doživetja v njem. V tem dejstvu je veliko simbolike, ki jo potapljači dobro razumete. To predvsem dobro razumete potapljači reševalci.

Reševalci nastopate takrat, ko so drugi v stiski. Odlikuje vas razumnost, nesebičnost in sposobnost razumevanja in delovanja v ekstremnih razmerah. Soočate se z nepreklicnimi dejstvi, ko iščete pogrešane, ponesrečence, pa tudi takrat, ko pomagate ljudem reševati premoženje in večkrat tudi njih. Zaradi vseh teh razlogov za podvodno reševanje ne zadostujeta le znanje in tehnična usposobljenost. Gre za kompleksno pripravljenost, ki vam omogoča spopadanje z razmerami, v katerih včasih izpostavljate tudi svoja življenja in se srečujete z usodami ljudi.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Slavnostne akademije ob 40. obletnici podvodnega reševanja v Sloveniji (foto: Stanko Gruden/STA)Potapljanje in podvodne aktivnosti pri večini spodbudijo misel na morje. Zanimiv splet okoliščin in naključij pa je nanesel, da visok jubilej, 40. obletnico podvodnega reševanja v Sloveniji obeležujemo daleč proč od morja, v Prekmurju. Pred 40 leti ste se potapljači, katerih večino lahko tudi danes pozdravimo med nami, pri soboškem gasilskem društvu povezali s kolegi iz Radgone v sosednji Avstriji. Tesno čezmejno sodelovanje je rodilo začetek organiziranega podvodnega reševanja v Sloveniji. Potrebe so narekovale ustanavljanje novih enot, prišla so nova znanja, oprema, organiziranost in pri Slovenski potapljaški zvezi je bila ustanovljena Podvodna reševalna služba Slovenije.

Podvodno reševanje je najbolj prestižni del programa Slovenske potapljaške zveze. Opravlja ga skupina 150 izkušenih potapljačev, sicer ljubiteljev potapljanja in prostovoljcev, ki so opremljeni z edinstvenim znanjem in izkušnjami, ki zadostijo najstrožjim poklicnim pravilom. Kljub temu, da ste prostovoljci, ste prvovrstni profesionalci, in to v najtežjih razmerah in takrat, ko ste nujno potrebni.

Svojo organizacijo imate razvejano, saj ste s svojimi 15 reševalnimi postajami ustrezno in enakomerno razporejeni po celi državi, v bližini posameznih vodotokov, ki jih dobro poznate. To poznavanje je tudi eden od pogojev, da lahko učinkovito opravite svojo nalogo. Nedavna vaja v Murski Soboti je ponovno dokazala, da imate dobre odnose s podvodnimi reševalnimi službami v sosednji Avstriji. Dobra medsebojna povezanost in usklajenost reševalnih postaj sta se kot odločilni prednosti še posebej izkazali pri reševanju ob največji nesreči do sedaj pri nas, na Hidroelektrarni Blanca. Ta reševalna akcija, kot vsi vemo, je bila hitra, uspešna in se je še posebej odlikovala z odlično koordinacijo vseh reševalcev.

Slovenska potapljaška zveza razvija vrsto nadvse koristnih programov in opravlja pomembno preventivno delo. Še posebej me navdušuje vaša dejavnost, v katero se vključujejo tudi invalidi. Aktivni pa ste tudi na področju varovanja okolja in veliko postorite za večjo čistočo vodotokov, jezer in morja. Usposabljate inštruktorje, preverjate licence, postavljate prave tehnične standarde in neprestano opozarjate pred nevarnostmi, ki jih povzročajo poplave, vodni tokovi, jezera in morje. S preventivno dejavnostjo preprečite marsikatero nesrečo ali nevarnost. Še posebej je dragocen vaš program za mlajše udeležence, saj bo med njimi ob pravilnem vodenju zanesljivo veliko takih, ki bodo nekoč priskočili na pomoč kot podvodni reševalci in mogoče tudi kot mentorji ter inštruktorji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Slavnostne akademije ob 40. obletnici podvodnega reševanja v Sloveniji (foto: Stanko Gruden/STA)Smo v neposredni bližini Mure, ki je nedvomno eden najlepših vodnih biserov in rojstni kraj podvodnega reševanja. Ta in drugi podobni turistični potenciali pa se lahko razvijejo tudi s sodelovanjem potapljačev.

Slovenska potapljaška zveza opravlja nadvse pomembno delo. To dokazujete tudi z današnjo slavnostno akademijo, na kateri obeležujete 40 let podvodnega reševanja v Sloveniji. To delo je plemenito, humanitarno, je tudi sočutno ter se odlikuje s prostovoljstvom in osebno odločitvijo vsakega reševalca posebej, da bo to delo opravljal s ponosom, odgovorno, ne da bi za to kaj velikega pričakoval. Odlikovanje, ki sem vam ga podelil za zasluge pri reševanju ponesrečencev na Hidroelektrarni Blanca, je bil le moj skromen prispevek za vsa reševanja, ki ste jih opravili do sedaj, in za vašo predanost temu poslanstvu ter skromna pozornost, ki sem jo lahko izrazil v tistih težkih trenutkih in se vam na ta način zahvalil za plemenito delo, ki ste ga opravili.

Spoštovani udeleženci tega slavnostnega dogodka in še posebej podvodni reševalci,

nihče ne more sešteti vseh reševanj, varovanj in drugih akcij, ki so se zvrstile v teh 40 letih. Tudi ni mogoče sešteti vseh ur, ki ste jih podvodni reševalci namenili in jih namenjate reševanju. To je posebno žlahtna oblika dobrodelnosti, ki jo moramo nadvse ceniti in spoštovati. Čestitam vam ob 40. obletnici Podvodne reševalne službe Slovenije ter vam seveda želim, da bi imeli čim manj resničnega reševanja in dela ter da bi vam potapljanje predstavljajo predvsem priložnost za spoznavanje in občudovanje podvodnega sveta ter seveda za preventivno delo. Vselej pa bomo vedeli: če bodo nastale nujne in nepredvidljive situacije, imamo vas. Na vas se zanesemo in od vas še naprej veliko pričakujemo. Hvala za vaše prispevke in veliko uspeha naprej.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani