archived page

Predsednik sprejel predstavnike Slovencev iz Porabja

Ljubljana, 17.1.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je organiziral pogovor s predstavniki slovenske manjšine iz Porabja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem Jožeta Hirnöka, predsednika Državne slovenske samouprave Martina Ropoša in direktorico Razvojne agencije Slovenska krajina Andreo Kovács. Sogovorniki so obravnavali položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem v luči nedavne spremembe madžarske ustave.

Predsednik je po pogovoru v izjavi za medije ocenil, da položaj Slovencev na Madžarskem še vedno ni na ravni možnega, kljub temu pa je izpostavil napredek na določenih področjih. Poudaril je predvsem povečano aktivnost organizacij Slovencev v Porabju, ki je povezana tudi z evropskimi projekti. Slovenska manjšina postaja tudi čedalje bolj prepoznaven in spoštovan dejavnik na področjih šolstva, kulture in medijev.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je organiziral pogovor s predstavniki slovenske manjšine iz Porabja (foto: Stanko Gruden/STA)V zvezi z novo pravno ureditvijo je predsednik omenil nekatere pozitivne spremembe, kot sta financiranje radijskih programov ter umeščanje šolske ureditve na državno raven, od česar Slovenija pričakuje ohranitev in izboljšanje kakovosti slovenskih šol na Madžarskem. Omenil pa je tudi možnosti, da bi se naposled začela gradnja ceste Verica–Gornji Senik, ki bi pomembno pomagala k boljšim komunikacijam znotraj tega območja.

Sogovorniki so v pogovoru izpostavili pomen nadaljnjega razvoja Slovencev na Madžarskem, utrjevanja prijateljstva ob meji in krepitve dobrih odnosov med državama. Poudarili so, da moramo probleme reševati in jih ne pometati pod preprogo, hkrati pa so se strinjali, da bodo samo dobri projekti zagotovilo za izboljšanje položaja slovenske narodne skupnosti.

Predsednik dr. Danilo Türk se je s sogovorniki dogovoril, da bo spomladi na povabilo organizacij Slovencev v Porabju obiskal Porabje, ko se bodo lahko podrobneje pogovorili o vseh projektih, ki zadevajo položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. V pogovoru pri predsedniku sta sodelovala tudi državni sekretar na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boris Jesih ter generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru Dušan Snoj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani