archived page

Ob obletnici Slovenske škofovske konference

Ljubljana, 26.2.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je ob 15. obletnici Slovenske škofovske konference na delovnem kosilu srečal s člani Slovenske škofovske konference.

Predsednik dr. Türk je uvodoma poudaril, da je načelo ločenosti cerkve od države, ki je zapisano v Ustavi Republike Slovenije, osnova za odprt dialog med njima. V času hitrega razvoja slovenske družbe se katoliška cerkev odziva na mnoge družbene probleme, posebej pa je po mnenju predsednika republike dragocena vloga cerkve kot institucije civilne družbe pri ohranjanju in spoštovanju etičnih vrednot. Poznavanje različnih ver in verstev je že v procesu izobraževanja lahko dobra osnova za nujno potrebno kohezivnost v družbi, je poudaril predsednik republike.

Klikni za povečavoPredsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski metropolit msgr. Alojz Uran se je predsedniku zahvalil za povabilo in dejal, da sta družina in izobraževalni proces temelj za oblikovanje vrednot posameznika in družbe. Cerkev vidi pri tem pomembno vlogo, je poudaril msgr. Uran in dodal, da je učencem praviloma omogočeno obiskovanje verouka, kljub temu, da ne poteka v okviru šolskih programov.

Koprski škof msgr. Metod Pirih je izpostavil določene primere dobrega sodelovanja med cerkvijo in lokalnimi skupnostmi pri obnovi sakralnih objektov. Hkrati pa je opozoril na zmanjševanje števila otrok v nekaterih krajih in na spremenjeno demografsko podobo podeželja.

Predsednik republike je izpostavil tudi pomen Trubarjevega leta, s katerim ne le dokazujemo več stoletno intelektualno dediščino in nacionalno identiteto Slovencev, temveč je to tudi priložnost, da lik in delo Primoža Trubarja osvetli tudi katoliška cerkev pri nas. "Mislim, da bomo imeli veliko priložnosti za dialog, za pogovor, za razmislek o naši zgodovini, o teh izkušnjah, ki so se nabrale skozi zgodovino in o tem, kaj nam te izkušnje povedo za danes", je poudaril predsednik. Predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Uran je najavil poseben simpozij, ki bo posvečen temu namenu.

Ob koncu srečanja se je predsednik dr. Danilo Türk zavzel za to, da se dialog v tej obliki nadaljuje tudi v prihodnje, saj je sodelovanje med državo in katoliško cerkvijo pomembno za razvoj naše družbe. Poudaril je tudi potrebo po dialogu o praktičnih vprašanjih, s katerimi se srečuje rimokatoliška cerkev pri nas.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani