archived page

Predsednik Türk na drugem uradnem obisku na Madžarskem

Budimpešta, 10.11.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbaro Miklič Türk sta prispela na uradni obisk v Republiko Madžarsko, kjer sta ju pozdravila predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt in soproga Katalin Makray Schmittné. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednik dr. Danilo Türk vpisal v Knjigo gostov Predsedniške palače Sándor. Nato sta se oba predsedniška para zadržala v krajšem pogovoru, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Madžarske pod vodstvom obeh predsednikov.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk sta pozdravila predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt in soproga Katalin Makray Schmittné (foto: Stanko Gruden/STA)Madžarski predsednik dr. Pál Schmitt je izrazil veselje, ker sta se po njegovem delovnem obisku v Ljubljani pred dvema mesecema s predsednikom dr. Danilom Türkom vnovič srečala. Poudaril je, da je Republika Slovenija pomembna in zanesljiva partnerica Republike Madžarske. Slovenskemu predsedniku je čestital ob pridobitvi častnega doktorata madžarske Univerze v Szegedu, ki mu ga bodo podelili jutri. To dejanje po njegovih besedah odraža raznovrstno sodelovanje med državama, ki sega tudi na področje kulture in znanosti.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk sta pozdravila predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt in soproga Katalin Makray Schmittné (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je zahvalil za prijazno dobrodošlico in gostoljubje v Budimpešti. Poudaril je, da so odnosi med Slovenijo in Madžarsko odlični in se strinjal z madžarskim predsednikom, da se to kaže na vseh področjih. Izpostavil je, da sta na gospodarskem področju državi v letu 2009 kljub svetovni krizi beležili več kot milijardo evrov blagovne menjave in da menjava po lanskem upadu letos vnovič narašča. Vzajemna naklonjenost med državama pa se po njegovih besedah izraža tudi v podelitvi slovenskega državnega odlikovanja eni od vodilnih osebnosti madžarske narodnosti v Sloveniji Márii Pozsonec.
Predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Dobri odnosi med Slovenijo in Madžarsko ter med narodoma obeh držav se po besedah slovenskega predsednika kažejo tudi v medsebojni solidarnosti. Povedal je, da je v Sloveniji z veliko bolečino odjeknila novica o ekološki nesreči v madžarskem kraju Ajka 4. oktobra letos. Dodal je, da se ljudje v Sloveniji čutijo solidarne z vsemi prizadetimi, in izrazil pripravljenost za pomoč Slovenije na vsak način, ki bi ga ocenili kot potrebnega.

Madžarski in slovenski predsednik sta se v pogovoru posvetila tudi vprašanju položaja narodnih manjšin v obeh državah. Predsednik Türk je pri tem posebej izpostavil novejši pozitiven razvoj na področju pridobivanja evropskih sredstev za projekte organizacij obeh narodnih manjšin. Zavzel se je za to, da bi v prihodnje naredili čim več skupnih projektov, ki bi prinesli čim več življenja in čim boljši razvoj v celotnem obmejnem območju, na obeh straneh meje, in bi pomagali tudi h krepitvi položaja obeh narodnosti.
Predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski predsednik je poudaril, da obe državi Evropsko unijo razumeta ne samo kot ekonomski prostor, ampak tudi kot prostor in instrument krepitve človekovih pravic ter vsestranskega izboljšanja in socialnega razvoja vseh skupin. Z madžarskim predsednikom sta obravnavala tudi vprašanja širitve Evropske unije, sodelovanja z državami Vzhodnega partnerstva ter romske problematike v Evropi.

Predsednik Schmitt pa je v pogovoru predstavil tudi priprave na madžarsko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici leta 2011 ter potek nedavnega srečanja Višegrajske skupine, ki po njegovih besedah Slovenijo upošteva kot pomembno partnerico in častno članico skupine.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Parlamenta Republike Madžarske Lászlóm Kövérjem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju srečal s predsednikom Parlamenta Republike Madžarske Lászlóm Kövérjem in se vpisal v Knjigo gostov Parlamenta Republike Madžarske. S predsednikom madžarskega parlamenta sta se pogovarjala o vlogi parlamenta v času madžarskega predsedovanja Evropski uniji ter o načrtovani ustavni reformi in predvidenem zastopstvu slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je položil venec k Spomeniku madžarskim herojem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je nato na Trgu herojev v Budimpešti položil venec k Spomeniku madžarskim herojem.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Vlade Republike Madžarske Viktorjem Orbánom (foto: Stanko Gruden/STA)Zatem se je predsednik Türk srečal tudi s predsednikom Vlade Republike Madžarske Viktorjem Orbánom, ki ga je informiral o pripravah Madžarske na predsedovanje Evropski uniji. V pogovoru pa sta izpostavila tudi vprašanja revizije Lizbonske pogodbe, ukrepov za soočanje s finančno in gospodarsko krizo, položaja obeh narodnih manjšin ter sodelovanja obeh držav na področjih energetike in izgradnje prometne infrastrukture.

Predsednik dr. Danilo Türk se je popoldan srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Porabju in s Slovenci, ki živijo v Budimpešti.

V večernih urah sta se predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk udeležila slovesne večerje, ki sta jo v njuno čast priredila predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt in soproga Katalin Makray Schmittné.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani