archived page

Predsednik sprejel visoko komisarko OZN za človekove pravice

Ljubljana, 31.1.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je dopoldan sprejel visoko komisarko Organizacije združenih narodov za človekove pravice Louise Arbour. Po srečanju je predsednik izpostavil, da je Arbourjeva "znamenita osebnost na področju človekovih pravic". Med temami današnjega srečanja so prevladovala vprašanja rasne ter drugih oblik diskriminacije, glede katerih bo v letošnjem letu potekala obširna razprava tudi v okviru Združenih narodov. Sogovornika sta se med drugim dotaknila 60. obletnice splošne deklaracije človekovih pravic ter vprašanja razvoja sistema Združenih narodov ter postopkov v zvezi s kršitvami človekovih pravic, ki se dogajajo v posameznih državah. "Človekove pravice so postale tudi sestavni del skrbi, ki jih mednarodnemu miru in varnosti namenjajo mirovne operacije", je po pogovoru dejal predsednik.

"Najina razprava se je odvijala predvsem glede tega, kako lahko promoviramo in varujemo človekove pravice po vsem svetu, in kakšna je vloga Evropske unije pri tem. Menim, da je Evropska unija pravzaprav zelo poklicana, da asistira in pomaga pri teh mednarodnih prizadevanjih", je dejala Arbourjeva. Šestdeseta obletnica splošne deklaracije o človekovih pravicah po njenih besedah daje priložnost, da se na tem področju mobilizirajo vsi napori.

Klikni za povečavoNa današnjem srečanju sicer ni bilo govora o vprašanju človekovih pravic v Sloveniji, je pa predsednik v odgovoru na novinarska vprašanja poudaril, da se v vseh državah pojavljajo problemi v implementaciji človekovih pravic, tudi v Sloveniji. "Biti moramo zelo občutljivi za vsako kritiko in jo vzeti tudi kot dobronamerno", je poudaril predsednik republike. Slovenija je bila sicer lani izvoljena v članstvu v Svetu Združenih narodov za človekove pravice in sogovornika sta se strinjala, da naša država v njem zaseda pomembno in aktivno vlogo.


ikona avdioPosnetek izjave predsednika dr. Danila Türka po srečanju z visoko komisarko Organizacije združenih narodov za človekove pravice Louise Arbour - 11 min. 6 Mb

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani