archived page

Predsednik republike o globalnih izzivih prihodnosti

Jeruzalem, 14.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je včeraj v okviru predsedniške konference "Facing Tomorrow", ki poteka v Jeruzalemu, sodeloval na predsedniškem plenarnem zasedanju, kjer je nagovoril udeležence konference.

V svojem govoru je predsednik republike dejal, da je Jeruzalem obenem mesto antičnih civilizacij in visoke modernosti, globokih razmišljanj in politične kompleksnosti. Prav zato predstavlja zanimiv okvir za izvedbo diskusije o prihodnosti sveta. Ob tem je spomnil na razmišljanja pokojnega izraelskega državnika Abbe Ebana, ki je nekoč dejal, da se človeštvo nikoli ne bo strinjalo glede najpomembnejših moralnih vprašanj, kljub temu pa države pogosto oblikujejo skupni interes na podlagi preudarnosti in vzajemnih koristi. Predsednik dr. Danilo Türk je ob tem izpostavil, da bi njegovo misel lahko dopolnili in tema osnovnima načeloma delovanja dodali še tretje načelo, pragmatičnost. Kot je pojasnil, je prav s temi tremi načeli Evropska unija uspela združiti nekoč razdeljene in vojskujoče se narode Evrope. Kot je poudaril predsednik dr. Danilo Türk, lahko ta izkušnja pomaga tudi drugim delom sveta, vendar le tedaj, ko bodo pripravljeni združiti sile, razmišljati preudarno in se odločati pragmatično na podlagi vzajemnih koristi. Ob tem je dodal, da ima Bližnji Vzhod dovolj virov in veliko potrebo po sodelovanju, manjkata le vizija in politična volja, ki bi omogočili preudarne in pragmatične odločitve.

Klikni za povečavoV nadaljevanju je predsednik republike citiral drugega državnika, ki je tudi gostitelj predsedniške konference, predsednika Države Izrael Shimona Peresa, ki je bil po koncu obdobja hladne vojne znan po izjavi, da svetovno varnost ne ogrožajo več sovražniki, ampak nevarnosti. Tej misli se je predsednik republike pridružil tudi sam in dodal, da je potrebno na sodobne nevarnosti, kot so globalno segrevanje in onesnaževanje okolja ali organizirani kriminal in terorizem, odgovoriti z ustrezno mešanico premišljenih politik. Terorizma namreč ni mogoče premagati z vojaškimi sredstvi in nikakor ne zgolj z vojaškimi sredstvi, je dejal predsednik in pojasnil, da je za boj proti temu pojavu potrebno oblikovati bolj širok pristop in vključiti tudi ukrepe, ki bi ponujali alternativne možnosti ljudem, ki se zaradi ponižanja ali iz obupa zatekajo k terorističnim dejanjem. Globalno segrevanje zahteva visoko stopnjo zavedanja, da se grozeča nevarnost približuje hitreje, kot smo mislili, in da je globalno sodelovanje bolj potrebno kot kdajkoli prej, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je izrazil upanje, da bo Evropski uniji v prizadevanja za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov uspelo pritegniti tudi druge partnerje po vsem svetu.

Kot je poudaril predsednik, nas prav vprašanje globalnega segrevanja opozarja na pomen globalnega sodelovanja, za kar potrebujemo močne globalne institucije. Ob tem se je zavzel, da bi Organizacija združenih narodov pridobila več moči in vpliva za varovanje svetovnega miru in za vzpostavitev globalnih pogajanj o pomembnih vprašanjih. Predsednik republike je dejal, da je to vprašanje še toliko bolj primerno za diskusijo na predsedniški konferenci "Facing Tomorrow," ki se odvija ob 60. obletnici ustanovitve Države Izrael. Ta svoj obstoj namreč dolguje prav odločitvam, ki so bile sprejete v Organizaciji združenih narodov pred 61 leti. Ob tem je predsednik opozoril, da te odločitve še vedno niso bile v celoti udejanjene, saj še vedno ni bila vzpostavljena palestinska država, ki bi soobstajala skupaj z Izraelom. Dolgo obdobje, ki je minilo od začetnih odločitev, danes ustvarja občutek nujnosti, hkrati pa nas opominja, da včasih prihodnost potrebuje dolgo časa, preden se uresniči, je zaključil predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani