archived page

Predsednik republike podprl prizadevanja Globalnega sklada za boj proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji

Ljubljana, 26.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes srečal z izvršnim direktorjem Globalnega sklada za boj proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji (GFATM) dr. Michelom Kazatchkineom, ki je predsedniku predstavil delovanje sklada. GFATM je bil ustanovljen leta 2001 v Organizaciji združenih narodov in je danes največja mednarodna organizacija, ki se ukvarja z bojem proti trem od najbolj pogubnih bolezni sodobnega časa. Do sedaj je sredstva v sklad namenilo 52 držav donatoric, v višini 11 milijard USD, z njimi pa je sklad financiral programe v 136 državah.

Dr. Michel Kazathkine se je predsedniku republike zahvalil za prispevek Slovenije k boju proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji ter prosil za nadaljnjo podporo Slovenije, zlasti na področju krepitve vloge novih držav članic Evropske unije pri delovanju sklada. Ob tem je čestital Sloveniji, da je uspela ohraniti skrb za globalno zdravje med ključnimi problematikami na dnevnem redu evropskih institucij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je podprl delovanje sklada in ocenil, da gre za eno najpomembnejših oblik pomoči, ki ni pomembna le zaradi zaščite zdravja, ampak tudi zaradi svoje razvojne dimenzije. Boj proti nevarnim nalezljivim boleznim je namreč pomembna sestavina za dosego milenijskih razvojnih ciljev, je poudaril predsednik republike. Kot je dejal predsednik, bo Slovenija tudi po zaključku predsedovanja še naprej podpirala aktivnosti sklada ter v okviru svojih zmožnostih sodelovala pri njegovem razvoju.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani