archived page

Predsednik republike podelil priznanja mladim v okviru natečaja na temo medkulturnega dialoga

Nova Gorica, 9.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes v Novi Gorici udeležil zaključne državne prireditve ter srečanja mladih ustvarjalcev in nagrajencev natečaja "Evropa v šoli" 2007-2008 v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije in Evropske hiše Nova Gorica.

V svojem slavnostnem nagovoru je dejal, da je Nova Gorica mesto, kjer je medkulturni dialog doma. Tu se je namreč medkulturni dialog razvijal vrsto let četudi ne vselej na enakopraven način. "Danes, v združeni Evropi, ki jo zaznamujejo visoka raven razvoja, človekovih pravic in ustvarjalnosti, postaja medkulturni dialog sestavni del našega bivanja," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je dodal, da se pridružuje zaključkom mednarodne konference z naslovom "Izobraževanje za medkulturni dialog", kjer so se udeleženci strinjali, da mora medkulturni dialog obsegati tudi vprašanja medgeneracijske solidarnosti, begunske tematike in odnosa do vseh, ki so kakorkoli drugačni.

Predsednik republike je poudaril, da je poslanstvo Evropske unije povezovanje kultur. "Čeprav Evropska unija uživa blagostanje, je pomembno, da spoznavamo svet v celoti, v vseh njegovih zahtevnostih in težavah. To je naslednje poglavje medkulturnega dialoga, ki čaka vse nas," je zaključil predsednik republike in zaželel mladim, da bi svoje izkušnje na tem področju uporabili zato, da bodo ustvarjali prihodnost, v kateri bo prostor za vse. Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju podelil nagrade in priznanja mladim udeležencem natečaja, ki je letos potekal pod naslovom "Medkulturni dialog – druge kulture me bogatijo".
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani