archived page

Predsednik republike se udeležuje predsedniške konference "Facing Tomorrow"

Jeruzalem, 12.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se te dni udeležuje predsedniške konference "Facing Tomorrow", ki poteka v Jeruzalemu. Prvi dan obiska v Izraelu je predsednika republike sprejel predsednik Države Izrael Shimon Peres. V daljšem in prisrčnem pogovoru sta obravnavala več mednarodnih tem, zlasti tistih, ki so povezane s prihodnostjo Bližnjega Vzhoda.

Izraelski predsednik Shimon Peres je predstavil svojo vizijo sodelovanja v regiji ter zlasti povezovanja ekonomskih vsebin s prizadevanji za politično stabilnost. Posebej je poudaril pomen odpiranja ekonomskih možnosti in delovnih mest v državah regije, kar bi lahko imelo pozitiven učinek za blaginjo in stabilnost v regiji. Na željo slovenskega predsednika dr. Danila Türka je tudi podrobneje razložil izraelske poglede na sedanja prizadevanja za vzpostavitev premirja v Gazi in za izboljšanje komunikacij na Zahodnem bregu reke Jordan.

Klikni za povečavoSogovornika sta obravnavala tudi sodelovanje med Izraelom in Evropsko unijo. Sedanji razvoj odnosov sta ocenila kot zelo pozitiven. Slovenski predsednik je izraelskega predsednika seznanil z mednarodnimi dejavnostmi Republike Slovenije in z dejstvom, da je Slovenija v skladu s priporočilom Generalne skupščine Organizacije združenih narodov razglasila 27. januar kot dan spomina na žrtve holokavsta. Sogovornika sta sodelovanje med državama ocenila kot dobro.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani