archived page

Javni poziv predsednika republike dr. Danila Türka

Ljubljana, 10.3.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk poziva vse predstavnike javnih institucij, civilne družbe in druge subjekte, naj se odrečejo nepremišljeni uporabi imena pokojnega predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška. Predsednik republike se ob tem pridružuje prepričanju pokojnikove družine, da je mogoče poiskati odgovorne ter vsebinsko utemeljene načine, kako ohraniti spomin na dr. Janeza Drnovška kot državnika in kot osebnost s pretanjenim posluhom za potrebe ljudi, za varstvo okolja in za človeku prijazen razvoj.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je tako odzval na poziv družine pokojnega predsednika dr. Janeza Drnovška v zvezi s pobudami za počastitev spomina na pokojnega predsednika. Kljub dobrim namenom namreč prenagljena uporaba pokojnikovega imena ali postavljanje spomenikov utegne biti v neskladju z željo družine.

Predsednik republike poziva, naj se v znak spoštovanja spomina na dr. Janeza Drnovška odločanje o tovrstnih predlogih prestavi na obdobje, ko bo o teh predlogih mogoče opraviti preudaren razmislek. Obenem naj se ob odločanju o teh predlogih v celoti upoštevajo želje družine pokojnega, odločitve pa naj se sprejmejo v posvetovanju z družino in ob polnem upoštevanju strokovnih razmislekov.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani