archived page

Predsednik republike nadaljuje obisk v Izraelu

Jeruzalem, 13.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je drugi dan obiska v Izraelu srečal s predsednikom Vlade Države Izrael Ehudom Olmertom, sprejel izraelsko ministrico za zunanje zadeve Tzipi Livni ter obiskal spominski muzej posvečen žrtvam holokavstva Yad Vashem in Izraelski narodni muzej v Jeruzalemu.

Z izraelskim predsednikom vlade Ehudom Olmertom se je predsednik republike dr. Danilo Türk pogovarjal o dvostranskih odnosih med Republiko Slovenijo in Državo Izrael, o odnosih med Izraelom in Evropsko unijo ter o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Sogovornika sta se strinjala, da je bil v slovensko-izraelskih odnosih dosežen pomemben napredek, in izpostavila možnost nadaljnjega razvoja odnosov zlasti na ekonomskem, izobraževalnem in znanstvenem področju. Slovenski predsednik in izraelski premier sta kot uspešen ocenila tudi razvoj odnosov med Izraelom in Evropsko unijo. Pri tem sta poudarila, da Evropska unija postaja vedno bolj pomemben dejavnik pri prizadevanjih za trajni mir na Bližnjem Vzhodu, kar ustvarja nova pričakovanja glede njene vloge tako v političnem procesu kot tudi pri krepitvi gospodarske in upravne razsežnosti Palestinske uprave.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavoIzraelska ministrica za zunanje zadeve Tzipi Livni je predsedniku dr. Danilu Türku podrobneje predstavila potek pogajanj s Palestinsko upravo, vključno z vprašanji meja, varnosti in zagotavljanja ekonomske prihodnosti Zahodnega brega reke Jordan. Razpravljala sta tudi o sedanjih naporih za vzpostavitev premirja v Gazi, ki potekajo ob egiptovskem posredovanju, ter o prihodnosti tega območja. Izraelska zunanja ministrica je slovenskemu predsedniku predstavila tudi predloge Izraela glede nadgraditve sedanjih oblik sodelovanja med Izraelom in Evropsko unijo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je s slovensko delegacijo obiskal tudi spominski muzej posvečen žrtvam holokavsta Yad Vashem pri Jeruzalemu, kjer je med posebno komemorativno slovesnostjo položil venec v spomin žrtvam holokavsta. Danes zvečer se bo predsednik udeležil predsedniške konference "Facing Tomorrow" (Soočeni s prihodnostjo), ki jo ob 60. obletnici ustanovitve Države Izrael gosti izraelski predsednik Shimon Peres.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani