archived page

Predsednik republike in Valery Giscard d'Estaing predvsem o Lizbonski pogodbi

Ljubljana, 29.1.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes srečal z nekdanjim predsednikom Francoske republike Valeryjem Giscardom d'Estaingom. Predsednik je izpostavil Giscarda d'Estainga kot eno izmed zgodovinskih osebnosti izgradnje združene Evrope.

S sogovornikom sta največ pozornosti namenila Lizbonski pogodbi, uresničevanju lizbonske strategije ter nekaterim drugim aktualnim vprašanjem. Giscard d'Estaing je poudaril, da ne vidi posebnih težav pri ratifikaciji Lizbonske pogodbe ter pri tem izpostavil pomen slovenskega predsedovanja. Po besedah nekdanjega predsednika Francoske republike je to zgodovinski trenutek tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo, "kar je simbol dejstva, da dejansko postajamo unija 27-ih držav članic, med katerimi ni razlik in ki imajo vse iste pravice in obveznosti".

Klikni za povečavoGlede uresničevanja lizbonske strategije je Giscard d'Estaing poudaril, da so potrebni konkretni rezultati. Po osmih letih od sprejetja strategije za večjo konkurenčnost gospodarstva EU, so rezultati po njegovih besedah relativno majhni. In zelo dobra ideja slovenskega predsedstva je, da se med predsedovanjem posveti tudi lizbonski strategiji, je še poudaril francoski sogovornik.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani