archived page

Nagovor predsednika ob sprejemu Zelenega Jurija iz Bele Krajine

Ljubljana, 23.4.2009  |  govor

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob sprejemu Zelenega Jurija iz Bele Krajine
Ljubljana, 23. april 2009


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine in ob tem prejel v dar zeleno brezovo vejico, ki prinaša pomlad (FA BOBO)Hvala lepa za to predstavitev kulture, za čudovit prikaz kulturnega izročila z dveh strani meje, ki v resnici ni prava meja, temveč samo črta, ki združuje dva prijateljska naroda, dve prijateljski kulturi, dve kulturi z dolgo tradicijo. Najprej bi rad zaželel prisrčno dobrodošlico vsem, ki ste prišli, vsem plesalkam in plesalcem, vsem glasbenicam in glasbenikom, posebej bi rad pozdravil veleposlanika Republike Hrvaške v Ljubljani, predsednika Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva, županjo Metlike in župana Črnomlja, predstavnike gospodarstva, predstavnike Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva in se vam vsem skupaj zahvalil za to, da tudi z današnjo prireditvijo tako lepo vzdržujete to tradicijo, ki spada med najlepše kulturne tradicije, kar jih gojimo, pri nas v Ljubljani in v odnosih med slovenskim in hrvaškim narodom.

Ravnokar smo imeli priliko videti nekaj plesov in slišati nekaj glasbe, slovenske in hrvaške. Videli in slišali smo, kako sta si naši kulturni izročili podobni. Nekaj smo videli tudi o posebnostih regij, posebnosti Bele Krajine in posebnosti Turopolja. Moram reči, da nekaterih kostumov, kakršne vidim danes, nisem videl v preteklosti in sem zato še posebej hvaležen za ta zelo lep prikaz tega dela kulturnega izročila. Posebej bi vas opozoril, da smo danes slišali tudi skladbo Na Golici, ki je tu v Sloveniji doživela skorajda himnično pomembnost in tudi v njej je nekaj simbolike v tem našem današnjem skupnem trenutku.

Posebej pa bi rad poudaril simboliko in kulturno pomembnost Zelenega Jurija. Zeleni Jurij simbolizira pomlad, simbolizira novo življenje, nov začetek in nas spominja, da je pravzaprav vsako leto priložnost, ko se nekaj začne na novo, ko se začne nekaj dobrega, nekaj lepega na novo. Začetek se ne zgodi samo enkrat v zgodovini. Začetek se dogaja vsako leto in za nekatere dogodke še bolj pogosto. In če je Zeleni Jurij simbol začetka, potem lahko rečemo, da se je to leto, ki ga je začel Zeleni Jurij s svojim prihodom sem v Ljubljano, začelo lepo in da nas bo navdihovalo pri našem delu v prihodnje.

Člani Folklorne skupine KUD Oton Župančič Vinica so zaplesali predsedniku republike dr. Danilu Türku ob sprejemu Zelenega Jurija iz Bele Krajine (FA BOBO)Spominja pa nas tudi na globino korenin našega prijateljstva in dejstva, da smo pripadniki dveh narodov, ki sta ne samo prijateljska naroda, ampak sta naroda iz iste družine. Smo dva družinska prijateljska naroda z globokimi koreninami prijateljstva. Korenine, za katere smo slišali, da so take, da jih nič ne more uničiti in tudi nič ne more bistveno prizadeti. Sem eden tistih, ki globoko verjamemo v globino tega prijateljstva in v prihodnost našega prijateljstva in zato s posebnim veseljem sprejemam Zelenega Jurija tukaj v Ljubljani in s posebnim veseljem tudi prihajam na druge prireditve, ki simbolizirajo to prijateljstvo. Bil sem že v Črnomlju, nedavno sem bil v Metliki, kjer sem lahko slišal marsikaj o prijateljstvu na obeh straneh meje in tako bo tudi v prihodnje.

Kot predsednik Republike Slovenije in kot politični predstavnik Republike Slovenije se seveda dobro zavedam, da živimo v časih, ko moramo kakšen problem tudi rešiti. Problemi, ki nastanejo med prijatelji in sorodniki, so vsi taki, da jih je mogoče rešiti in da jih je treba rešiti. Včasih kakšen problem zahteva nekaj daljše reševanje. In tudi to ne sme razočarati. Včasih so problemi taki, da je reševanje nekoliko daljše, včasih so razmere take, da se kakšno reševanje nekoliko odloži. Toda tisto, kar je pomembno, je dejstvo, da med prijatelji probleme rešujemo in si za rešitev ves čas prizadevamo. Ta čas se trudimo, da bi mejne probleme med Slovenijo in Hrvaško rešili kmalu, da bi do rešitev prišli kar se da mogoče hitro. Temu naporu je posvečeno veliko energije na obeh straneh, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Temu naporu se priključujejo tudi evropski dejavniki. Evropska komisija je napravila nekaj predlogov, nekaj osnutkov, ki so pomembni koraki v tem prizadevanju, in te korake cenimo. Eden od takih korakov je bil narejen tudi včeraj. Moramo pa vedeti, da je reševanje sporov zadeva, ki zahteva skrbnost, ki zahteva še kar nekaj napora. Kdor pozna dinamiko reševanja sporov - in verjemite mi, v svojem življenju sem nekaj te dinamike videl in doživel - lahko ve, da ta dinamika zahteva svoj čas in da zahteva resno in vztrajno prizadevanje. In tudi, ko govorimo o sedanjih naporih, moramo vedeti, da bo še nekaj časa in še nekaj prizadevanja potrebnega. Priti moramo do predlogov, do takih okvirov, ki bodo resnično zagotovili rešitev. Nismo še tu. Ampak pot je še pred nami in upanje in pričakovanje je tu.

Predsednik dr. Danilo Türk je danes sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine, Folklorno skupino KUD Oton Župančič Vinica, Ansambel Roka Žlindre ter Folklorno skupino Turopolje iz Velike Gorice na Hrvaškem (FA BOBO)Prejšnji teden je bila v Zagrebu podobna prireditev. Predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić je ob tisti priliki dejal, da smo politiki in diplomati zato tu, da rešujemo probleme in da vseskozi vemo, da je med slovenskim in hrvaškim narodom veliko več takega, kar nas združuje, kot tistega, kar nas ločuje. Vse to drži. Dodal bi še, da si moramo na obeh straneh meje politiki prizadevati za to, da se morebitne napetosti, morebitne nervoze ne prenašajo na ljudi. Kajti reševanje sporov je stvar politikov in diplomatov in tam naj ostane. Tam naj se ti problemi rešujejo. Ljudje pa imajo veliko vsakodnevnih nalog, vsakodnevnih skrbi, vsakodnevnih radosti in ljudem je treba omogočiti, da te svoje dnevne naloge opravijo, da svoje radosti izživijo in da so tudi v reševanju svojih dnevnih problemov uspešni.

V tem duhu, verjamem, da smo sposobni rešiti tudi spor, o katerem je beseda te dni, in verjamem, da bomo z nadaljnjimi napori, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih tednih, mesecih, prišli do dobrih rešitev.
Zelenega Jurija danes potemtakem sprejemamo kot simbol prijateljstva in kot simbol upanja. To upanje ima dobro podlago, ima čvrsto podlago. Zeleni Jurij ima letos tudi to posebno dimenzijo - dimenzijo upanja, da bomo napredovali v reševanju naših sporov in da bomo pri tem reševanju, ne samo dosegli napredek, ampak da bomo naposled tudi uspešni.

Še enkrat bi rad želel izreči vsem sodelujočim v današnjem nastopu zahvalo za lep nastop, za to, da ste predstavili delček naše skupne kulturne dediščine, da ste nas spomnili na to, da je ta kulturna dediščina izredno močna in da je ena od tistih osnov, na katerih bomo gradili še dolga leta prijateljstva in še veliko skupnega.

Veliko uspeha vsem in hvala lepa vsem.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani