archived page

Izjava predsednika v zvezi z žrtvami v Hudi Jami in mednarodnim dnevom žensk

Trbovlje, 8.3.2009  |  pojasnilo in popravek


Zaradi nenatančnega povzemanja izjave predsednika republike dr. Danila Türka v zvezi z žrtvami v Hudi Jami pri Laškem objavljamo magnetogram celotne izjave, ki jo je predsednik podal ob udeležbi na proslavi ob mednarodnem dnevu žensk v Trbovljah.


Izjava predsednika republike v zvezi z žrtvami v Hudi Jami pri Laškem in mednarodnim dnevom žensk
Trbovlje, 8. marec 2009

Novinar: Prvo, pa najbolj aktualno vprašanje, gospod predsednik, ali si boste odšli ogledati oziroma se pokloniti žrtvam v Hudi jami? Danes so padle težke obtožbe, se pravi, da se državni vrh še ni nekako opredelil do tega in obsodil teh dejanj kot zločinska?

Predsednik dr. Danilo Türk: Danes sem tu v Trbovljah zaradi pravic žensk, zaradi enakopravnosti žensk. To je izredno pomembna prvorazredna tema v Sloveniji, tudi politična tema in danes ne nameravam dajati nobenih izjav o nobeni drugi temi.

Novinar: Ampak obtožbe so zelo hude, predvsem to, da se politični vrh sploh ne odziva na razkritje takšnih zločinov.

Predsednik dr. Danilo Türk: Našel bom čas, ko bom odgovoril tudi na to, ampak rad bi ponovil, danes sem tu zaradi prvorazredne teme in o drugorazrednih temah ne bom govoril.

Novinar: Se pravi, so povojni poboji drugorazredna tema?

Predsednik dr. Danilo Türk: Politične manipulacije okrog tega so.

Novinarka: Mediacija v zvezi s Hrvaško je tudi drugorazredna tema?

Predsednik dr. Danilo Türk: V primerjavi z enakopravnostjo žensk, da.

Novinarka: Vendar so v rovih tudi ženske.

Predsednik dr. Danilo Türk: Tega ne vemo. To naj raziščejo ljudje, ki raziskujejo.

(Predsednik je na preostala vprašanja odgovarjal po zaključku proslave ob mednarodnem dnevu žensk.)

Novinarka: Gospod predsednik, kako ste vi voščili soprogi ob mednarodnem dnevom žensk?

Predsednik dr. Danilo Türk: Zaželel sem ji veliko uspeha pri njenem delu na njeni sedanji funkciji, da tako rečem. Ona je v petek čestitala vojakinjam in želel sem ji, da bi pomagala pri vseh tistih dejavnostih, ki afirmirajo enakopravnost žensk.

Novinar: Je simbolično, da ste prišli govoriti ob 8. marcu v delavsko Trbovlje?

Predsednik dr. Danilo Türk: Gotovo, to je tudi kraj, od koder so me povabili govoriti ob 8. marcu in jaz sem to takoj brez odlašanja sprejel.

Novinarka: Je to, da sta dva taka močna moška resorja v državi, obrambnega in policijskega prevzeli ženski, tudi po svoje priča o večji in močnejši vlogi žensk?

Predsednik dr. Danilo Türk: To je zelo dober znak. Zelo sem bil zadovoljen, ko sem izvedel za ti dve imenovanji. Obe ministrici tudi poznam in ju zelo cenim. Vsaka je na svojem področju tudi strokovno močna. Mislim, da je to tudi dobra vzpodbuda ženskam za čimbolj aktivno vključevanje, tudi na področjih, ki so veljala za čisto moška področja.

Novinarka: Kako pa ocenjujete to, da je v bistvu tudi ženska kandidatka pometla na volitvah v Trbovljah z moško konkurenco, gospa Melita Župevc?

Predsednik dr. Danilo Türk: No, temu se ne čudim, ker Melito Župevc tudi osebno poznam. Vem, da je zelo bistra, zelo dobro izraža svoje misli, zelo resno jemlje svoje obljube in verjamem, da ni imela velikih težav prepričati volivke in volivce.

Novinarka: Kdo torej po vašem vrti svet, ženske ali svet vrti njih?

Predsednik dr. Danilo Türk: Če gledamo na stvari svetovno, ženske še vedno nimajo tistega položaja, ki jim pripada. Ampak moram vam reči, tudi v zelo tradicionalnih družbah, ki sem jih obiskoval po Aziji, v Latinski Ameriki in drugod, sem videl, da so ženske čedalje bolj izobražene, da so najbolj izobražen del prebivalstva. Prevzemajo čedalje zahtevnejše naloge. Tudi sodobna tehnologija ženskam omogoča, da se hitreje afirmirajo. Tudi računalništvo jim je veliko prineslo. Zaradi tega ne dvomim, da bo v bodočnosti svet čedalje bolj pod vplivom odločitev, ki jih bodo sprejemale ženske.

Novinarka: Poglejte, pa vendarle je znani trboveljski freudovec Roman Vodeb dejal, da praznujemo dan žensk brez žensk, z moškinjami ...

Predsednik dr. Danilo Türk: Poglejte, mislim da tega dneva ne praznujemo v običajnem pomenu besede. Jaz sem videl danes v dvorani, kjer sem govoril, zelo veliko žensk, ki so očitno prišle sem tudi z neko idejo ženskega uveljavljanja v družbi in mislim, da ta freudovska razlaga enostavno nima tako čvrste podlage, kot se zdi.

Novinarka: Za vsakim uspešnim moškim stoji močna in uspešna ženska, tudi vaša soproga Barbara?

Predsednik dr. Danilo Türk: Na nek način. Ampak veste, z nobeno teorijo ni treba pretiravati. Vsakdo mora svojo kvaliteto sam dokazati. Tudi ženske. Nevarni vidik vaše razlage je, da ženske nimajo samostojne vloge, da lahko svoje, rekel bi, želje, svoje vizije uresničujejo preko moških. Ampak to ne drži. Ženske morajo svoje vizije uresničevati neposredno.

Novinar: Gospod Türk, kdaj lahko pričakujemo odgovor na vprašanje, ki smo vam ga zastavili na začetku, ko ste prišli?

Predsednik dr. Danilo Türk: Nobenim vprašanjem se ne izogibam. Prosim, da to razumete. Odgovore bom dal v času, ki bo primeren, ki bo v redu. Ampak danes je res 8. marec in jaz resnično verjamem v pomembnost tega dneva in ne bi rad, da ga kakorkoli postavimo v senco kateregakoli drugega vprašanja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani