archived page

Predsednik Türk se bo udeležil srečanja Skupine Arraiolos

Ljubljana, 7.2.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se bo 10. in 11. februarja 2012 v Helsinkih udeležil srečanja Skupine Arraiolos. Gre za neformalno skupino devetih predsednikov držav članic Evropske unije, ki po ustavnih ureditvah njihovih držav nimajo izvršnih pooblastil. V Skupini Arraiolos sodelujejo predsedniki Avstrije, Finske, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske in Slovenije.

Skupina Arraiolos se je na pobudo takratnega portugalskega predsednika Jorgeja Sampaia leta 2004 prvič sestala v mestu Arraiolos. Sledila so srečanja na Finskem, v Nemčiji, Latviji, Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Neformalen značaj srečanj daje udeležencem priložnost, da odkrito in poglobljeno razpravljajo o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo položaj in dejavnosti Evropske unije.

Člani skupine so na lanskoletnem srečanju v Budimpešti s soglasno odločitvijo kot novega člana skupine sprejeli slovenskega predsednika dr. Danila Türka.

Tokratno osmo srečanje Skupine Arraiolos bo potekalo v treh vsebinskih sklopih:
  • "Prednosti in interesi Evrope v globalnem kontekstu": globalni položaj Evrope kot ekonomske, politične in kulturne sile v času gospodarske krize;
  • "Strpnost in boj proti diskriminaciji": razprava o porastu diskriminacije in nestrpnosti na podlagi poročila Skupine eminentnih oseb "Living Together" v prisotnosti generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda;
  • "Evropsko južno sosedstvo": zgodovinske spremembe v arabskem svetu in kako lahko Evropa pomaga pri demokratičnih tranzicijah.

Predsednik republike dr. Danilo Türk bo uvodni panelist v tretjem panelu z naslovom "Evropsko južno sosedstvo".

Gostiteljica srečanja, finska predsednica Tarja Halonnen, bo za predsednike gostila svečano večerjo. Predsednica, ki zaključuje svoj mandat, bo na srečanju predstavila novoizvoljenega predsednika Finske Saulija Niinistöja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk bo imel ob robu srečanja Skupine Arraiolos več dvostranskih srečanj.

Podroben program udeležbe predsednika na neformalnem srečanju Skupine Arraiolos v Helsinkih je dostopen tukaj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani