archived page

Predsednik o počastitvi 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja

Ljubljana, 5.2.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoV Ljubljani se je danes na svoji prvi seji sestal častni odbor za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja, katerega predsedovanje je prevzel predsednik republike dr. Danilo Türk.

V svojem uvodnem nagovoru je predsednik dr. Türk poudaril, da Primož Trubar spada med velike Slovence, katerega vloga še ni v celoti znana. »Zato je to priložnost, da njegov lik in njegovo delo predstavimo z vseh, tudi manj poznanih vidikov,« je dejal predsednik republike in se zavzel tudi za bolj aktivno vlogo častnega odbora.

Klikni za povečavoČlani odbora so se danes med drugim pogovarjali o celovitem programu prireditev, ki se pripravljajo za omenjeno obletnico. Še posebej pa so izpostavili dve ključni dimenziji Trubarjevega prispevka k slovenski nacionalni identiteti. Prva je Trubarjeva intelektualna dediščina, ki je evropsko pomembna. Primož Trubar je bil intelektualec evropskega formata, ki se je vključeval v najpomembnejše tokove sprememb njegovem času. Tudi zato je njegovo delo pomembno kot vodilo v času, ko Slovenija predseduje EU. Hkrati je bil velik slovenski mislec, ki je Slovencem v svojih besedilih zapustil ogromno dediščino. In ta povezava je bila posebej izpostavljena, je o današnji seji še dejal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani