archived page

Bilateralni pogovori predsednika republike ob robu Svetovnega gospodarskega foruma o Bližnjem vzhodu

Šarm el Šejk, 19.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes dopoldan ob robu Svetovnega gospodarskega foruma opravil več bilateralnih pogovorov z državniki in drugimi vplivnimi osebnostmi. Tako se je z ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma prof. Klausom Schwabom pogovarjal o dejavnostih foruma in o potrebi po čimvečji aktivnosti evropskih držav v okviru tega foruma.
V nadaljevanju se je predsednik republike sestal s palestinskim predsednikom vlade Salamom Fayyadom. Sogovornika sta v daljšem pogovoru podrobneje analizirala položaj na palestinskih ozemljih in potek mirovnega procesa. Palestinski premier je posebej poudaril pomen ustvarjanja skupnih varnostnih sil na palestinskih ozemljih in izboljšanje komunikacij. Izrazil je tudi zadovoljstvo z dosedanjim prispevkom Evropske unije pri zagotavljanju humanitarne, ekonomske in politične pomoči ter se zavzel za nadaljnjo krepitev vloge EU. Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno okrepiti vlogo Evropske unije tudi v okviru bližnjevzhodnega kvarteta, ki ga poleg EU sestavljajo še ZDA, OZN in Rusija, ter povečati samo učinkovitost kvarteta.Klikni za povečavo
Klikni za povečavoPredsednik dr. Danilo Türk je danes obiskal tudi predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka, ki je gostitelj Svetovnega gospodarskega foruma. V daljšem in prisrčnem pogovoru sta izmenjala poglede o razmerah v širši regiji Bližnjega vzhoda. Egiptovski predsednik je predstavil dosedanje napore Egipta za dosego premirja med Izraelom in palestinskimi skupinami v Gazi. Sogovornika sta analizirala tudi zamisli o Mediteranski uniji ter o projektih sodelovanja med Evropsko unijo in drugimi državami ob Sredozemlju. Predsednik dr. Danilo Türk je v tem okviru predstavil potek priprav na ustanovitev Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji. Egiptovskega predsednika je povabil na obisk v Slovenijo, kar je predsednik Hosni Mubarak z veseljem sprejel.
Predsednik republike se je zatem na kratko sestal s predsednikom Islamske republike Afganistan Hamidom Karzajem, s katerim sta razpravljala o položaju v Afganistanu. Predsednik Hamid Karzaj je izpostavil dosežke v procesu stabilizacije Afganistana, zlasti na področju vzpostavljanja infrastrukture in na izobraževalnem področju. Posebej je poudaril pomen "afganizacije" oziroma nadaljnje krepitve afganistanskih oblasti na vseh področjih, vključno z vojaškim.Klikni za povečavo
Klikni za povečavoOb koncu dopoldneva se je predsednik dr. Danilo Türk srečal s predsednikom Svetovne banke Robertom Zoellickom. Predstavil mu je prioritete slovenskega predsedovanja Evropski uniji, zlasti na področjih boja proti globalnemu segrevanju in doseganja razvojnih ciljev tisočletja. Robert Zoellick je slovenskemu predsedniku predstavil prispevek Svetovne banke pri teh prizadevanjih. Posebej je izpostavil trenutne probleme, ki jih povzroča rast cen hrane, ki pomembno vplivajo na dosegljivost razvojnih ciljev. Ob tem je dodal, da Svetovna banka predlaga več kratkoročnih ukrepov za boj proti temu pojavu, kot je na primer povečanje sredstev za delovanje Svetovnega programa za hrano pri Združenih narodih, ter tudi srednjeročne in dolgoročne ukrepe, ki bodo predmet obravnave v okviru Organizacije združenih narodov.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani