archived page

Predsednik republike na obisku v Idriji

Idrija, 18.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes dopoldan obiskal Idrijo. V Godovičih pri Idriji si je ogledal raziskovalne laboratorije Hidria Inštituta Klima, ki razvija visokotehnološke produkte na področju klimatizacije, gretja in hlajenja. Zatem si je predsednik republike v Idriji ogledal proizvodnjo v podjetju Kolektor Sikom, ki je svetovni proizvajalec komutatorjev in drugih delov za avtomobilsko industrijo, industrijske in hišne tehnike.

Z vodstvi obeh podjetij se je predsednik republike pogovarjal o pomenu, ki ga ima za tehnološko napredno gospodarstvo vlaganje v kakovostne raziskave in razvoj. "Idrija se že več kot stoletje zaveda, da je za gospodarski napredek pomembno vlaganje v kakovostno šolstvo. Čeprav so tukaj prostor in naravne danosti omejeni, so prebivalci Idrije s kombinacijo vztrajnosti, opiranja na lastne sile in znanje ter skrbnega načrtovanja dosegli uspeh, ki je resnično impresiven," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Klikni za povečavoPo ogledu obeh podjetij se je predsednik republike udeležil slovesnosti ob prenovi prostorov Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki je bila ustanovljena pred 105 leti kot prva slovenska srednja šola s slovenščino kot osrednjim učnim jezikom. V svojem nagovoru je predsednik dejal, da ima idrijska gimnazija zgodovino, na katero je lahko ponosna. Posebej je pohvalil geslo "Novih sto let", pod katerim poteka slovesnost. Poudaril je, da moramo vedno razmišljati o prihodnosti, saj nam nič ni že vnaprej zagotovljeno. Vse si bomo morali priboriti in zaslužiti, zato pa moramo vlagati v znanje, raziskovanje in razvoj, je dejal predsednik republike in dodal, da bi bila Idrija na tem področju lahko zgled tudi ostalim krajem po Sloveniji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani