archived page

Predsednik republike dr. Danilo Türk na obisku v Rimu

Vatikan - Sveti sedež, 6.2.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je sinoči, na povabilo predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana, v Rimu udeležil slavnostnega koncerta ob začetku slovenskega predsedovanja EU.

Že dopoldan je predsednika Türka sprejel papež Benedikt XVI, s katerim sta se pogovarjala o zadnji papeževi encikliki, o pomenu upanja ter o več vprašanjih, ki zadevajo odnos med državo in cerkvijo. Predsednik republike je papežu Benediktu XVI. predstavil dejavnosti ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja, dotaknila pa sta se tudi več mednarodnih vprašanj, med njimi položaja na Kosovu, mednarodnih aktivnosti v zvezi z globalnim segrevanjem in drugih. Sogovornika sta izpostavila dobre dvostranske odnose med Ljubljano in Vatikanom, tema pogovora pa je bilo tudi načelo ločenosti cerkve in države ter sodelovanje med cerkvijo in državo. Predsednik Türk je ponovil vabilo papežu, da v bližnji prihodnosti obišče Slovenijo.

Z državnim sekretarjem Svetega sedeža, kardinalom mons. Tarcisiom Bertonejem se je predsednik republike dr. Danilo Türk med drugim pogovarjal o vzpostaviti ordinariata v Slovenski vojski ter restituciji kulturnih dobrin. Slovenski predsednik je menil, da imamo v času intenzivne evropske integracije dobro možnost, da vprašanje vračanja umetniških del, ki so bila pred drugo svetovno vojno iz Primorske odpeljana v Italijo, ne vidimo samo kot vprašanja pravnih odnosov, temveč tudi kot vprašanje, ki daje definicijo kulturnemu prostoru, kamor te umetnine sodijo. Na ta način bi po besedah predsednika republike prispevali k sožitju med italijanskim in slovenskim narodom. "Gre za novo kvaliteto. Mislim, da so sogovorniki ta poudarek razumeli in da je to tudi način, kako moramo gledati na reševanje problemov v prihodnje", je na popoldanskem srečanju s slovenskimi novinarji v Rimu poudaril predsednik dr. Türk. Predsednik je sogovornike tudi posebej zaprosil za pomoč, da bi edini originalni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge Vatikanska knjižnica posodila za razstavo v Sloveniji.

Na kosilu, ki ga je v čast predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Türku priredil predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano, sta se predsednika pogovarjala predvsem o vprašanjih JV Evrope ter aktualnih mednarodnih vprašanjih. Slovenski predsednik je italijanskemu kolegu opisal tudi nedavno srečanje s predsednikom Republike Hrvaške Stjepanom Mesićem.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani